Neka pravila uopšte nije teško primijeniti.

Svijet baleta zasniva se na mnoštvu standarda i striktnih pravila. Postoji čak i specijalna formula kojom se računa tjelesna težina balerina, koja ne smije da prelazi 50 kilograma. Logično, za plesačice ove vrste ključno je da uvijek budu fit. 

Da bi u tome uspjele, one rano počinju da usvajaju navike u ishrani, koje i vi možete da primijenite, čak iako ne planirate karijeru u baletu. Rezultati će biti savršeni.

1. Razblažite sva pića

Pokušajte da razblažite omiljene mliječne napitke vodom. Na primjer, u čašu mlijeka dodajte kockicu leda. Na ovaj način vaš napitak imaće mnogo manje masnoće i smanjićete rizik od nadutosti.

2. Ne izbacujte potpuno omiljena jela

Osim što treba da se trudite da jedete što manje nezdrave hrane, treba da razmislite i o tome kako da omiljene nezdrave obroke učinite zdravijim. Na primjer, ako želite da pojedete hamburger, jedite ga sa zelenom salatom, umjesto sa pomfritom.

3. Birajte hranu iz japanske i kineske kuhinje

Obroci ovih naroda ne sadrže dodatne masnoće i aditive, već se spremaju sa svježim sastojcima, popot povrća, gljiva, morske hrane, morskih trava i mesa. Brzo ćete se najesti i dugo biti siti, ali i zdraviji.

4. Pravilo ispijanja vode

Svi znamo koliko je važno da dnevno popijemo bar 1,5-2 litra vode, ali ne znaju svi kada je pravo vrijeme za to. Balerine ne piju vodu dok jedu ili odmah nakon što završe sa obrokom, već sačekaju 30 minuta. Ovaj trik pomaže regulisanju želudačne kiseline i obezbjeđuje pravilno varenje.

5. Korigujte porcije

Ovaj trik je veoma jednostavan – pojedite pola standardne porcije, bez mijenjanja drugih navika u ishrani. Da biste se navikli na ovu promjenu lako, kupite adekvatno suđe. Na primjer, tanjir zamijenite većom šoljom, u koju može da vam stane prava količina hrane.

6. Ne izbacujte ugljene hidrate

Isključivanje ugljenih hidrata iz ishrane je velika greška, koju mnogi prave kada žele da smršaju. Oni su glavni izvor energije, i njihov nedostatak izaziva umor i malaksalost, kao i druge probleme sa tijelom, naročito kod žena. Dakle, ne odričite ih se u potpunosti, već ih pametno birajte.

7. Ne miješajte proteine iz različitih grupa

Ako želite da vam varenje bude dobro, ovu grešku ne treba nikad da pravite. Na primjer, meso, riba, mliječni proizvodi i jaja su veoma loša kombinacija. Vrijeme između konzumiranja ovih namirnica treba da bude bar 18 sati.

8. Majoneza ne postoji

Ovaj visoko kalorični proizvod vari se veoma sporo. Umjesto njega, kao prilog salati koristite maslinovo ulje.

9. “Post” na soku

Kada balerine treba da izgube nekoliko kilograma za kratko vrijeme, one “poste”. Ipak, ovaj metod ne bi trebalo da primenjujete češće nego jednom nedeljno. Jedan od primjera kako to rade balerine:

Post na soku od paradajza

Doručak: Čaša soka od paradajza

Ručak: Dvije čaše soka od paradajza i 1 ili 2 parčeta raževog hljeba

Večera: Čaša soka od paradajza

10. Mislite pozitivno

Da biste sebi postavili realan cilj i postigli ga, morate da razmišljate pozitivno. Ovo važi i za održavanje kilaže. Što prije počnete da razmišljate na pravi način i shvatite šta je vaš glavni cilj, biće vam lakše da brinete o svom tijelu.

Izvor: elle.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!