Oženjeni imaju za 14% veću vjerojatnoću preživljavanja nego samci. To mogu zahvaliti emotivnoj i fizičkoj podršci.

Na nedavnom Europskom kardiološkom kongresu predstavljena je studija koja kaže da osobe koje su doživjele srčani udar ili imaju povećani rizik za srčane bolesti imaju veću vjerojatnoću preživljavanja ako su u braku.

Dodatni zaštitni faktor

Uz ovu studiju i neke druge su potvrdile da blizina bračnih partnera može imati važan i koristan psihosocijalni utjecaj i kad je riječ o drugim bolestima, poput raka. Naučnici s Aston Medical School u Birminghamu na čelu s dr. Paulom Carterom analizirali su 929.554 odrasle osobe primljene u engleske bolnice od 2000. do 2013. godine od kojih je 25.287 imalo srčani udar, 168.431 visoki krvni pritisak, 53.055 visok nivo holesterola i 68.098 dijabetes tipa 2.

Pacijenti su kategorizirani prema bračnom statusu, a istraživači su otkrili da je brak za njih bio dodatni zaštitni faktor.

Oženjene osobe koje su imale srčani udar imale su 14% veću vjerojatnoću preživljavanja nego samci. Oni s visokim holesterolom imali su 16% veću šansu za preživljavanje, s dijabetesom tipa 214% i s visokim pritiskom 10%.

Istraživači kažu kako će oboljeli u braku imati emotivnu i fizičku podršku kod kuće i poticaj da žive zdravije, što će im olakšati da se bolje nose s ovim problemom. Upozoravaju da se ove dobrobiti ne postižu kod kasnije razvedenih jer ih razvod vraća u grupu pacijenata s visokim rizikom zbog stresa.

Izvor: živim.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!