Odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. U njih trebamo biti u potpunosti sigurni, a da ne osjećamo potrebu za opravdavanjem. Donosimo deset objašnjenja koja stvarno nikome ne dugujete

Objašnjenja koja nikome ne dugujete uključuju ona o…

 …vjerskim i političkim stajalištima
Vjerska i politička stajališta dio su identiteta svake osobe. Vi ste ti koji odlučuju što točno i koliko toga želite podijelite s drugima. Jedino je važno da se osjećate ugodno čineći to te da ne osjećate obavezu da se morate opravdavati zbog svojih izbora.

 …ljubavnoj vezi
Privatnost vašeg ljubavnog života ne tiče se nikoga drugoga osim vas i vašeg partnera. Također, nema potrebe ni za objašnjavanjem zašto ste solo, ako to ne želite. Ta je odluka isključivo na vama.

…pozitivnom načinu ponašanja

Niko vas ne bi smio osuđivati zbog vašeg ponašanja, pogotovo ako je ono vrlo pozitivno. Ako se neko drugi žali, nemojte se spustiti na njihov nivo i uzvratiti sa ispraznim žaljenjem. Budite ponosni na svoju pozitivnost i vedrinu.

…neispričavanju i neslaganju

Ako vam nije žao, nemojte se onda ni izviniti. To ionako ne bi bilo iskreno, a druga osoba stvorit će lažan dojam o vama i o vašim namjerama. Također, ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, u redu je to i pokazati. Važno je samo da budete korektni.

…životnim ciljevima

Bilo da se radi o onome što želite postići u privatnom ili profesionalnom životu, nikome ne dugujete objašnjenja o svojim ciljevima i snovima. Ti su ciljevi ono što vas potiče da idete naprijed i nemojte dopustiti da vam iko stane na put.

…vlastitom izgledu

Promijenite boju kose, tetovirajte se, našminkajte se ili pak nemojte, stvorite vlastiti jedinstveni stil. Kako izgledate tiče se samo vas, i jedino je važno da se osjećate ugodno u vlastitoj koži. Upravo tada još ćete više cijeniti sami sebe.

…mjestu stanovanja 

Nikoga se ne smije osuđivati zbog životnih okolnosti, pogotovo kada je riječ o mjestu stanovanja. Gdje živite i s kim živite, nisu pitanja na koja morate odgovoriti ako ne želite.

…vlastitoj karijeri

Jeste li zadovoljni poslom i smjeru u kojem vaša karijera ide ili niste? Jedina osoba kojoj na ovo trebate odgovoriti jeste vi sami. Nemojte dopustiti da neko drugi određuje vaše poslovne poteze i smjer karijere.

…finansijskoj situaciji

Uvid u situaciju na bankovnom računu imate samo vi. Stoga nikome ne dugujete ikakva objašnjenja. Na vama stoji odluka želite li ili ne komentarisati s drugima svoju finansijsku situaciju.

…načinu odgoja djece

Niti jedni roditelji ne koristi identične tehnike prilikom odgoja djece. Naravno, neke odluke bit će vrlo slične ili iste, ali svaki je roditelj i sam drugačije odgajan te možda dolazi iz druge kulture ili generacije. To isto tako utječe na njegov pristup odgoju vlastite djece, koji on ne mora pojašnjavati drugima.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentari

Komentari

Nema više članaka