Nakon kupanja u moru ili bazenu, potrebno je ponovno nanijeti kremu za sunčanje jer je voda ispire bez obzira na to što piše da je otporna na vodu.

Ako izgorite, postoji nekoliko stvari koje možete odmah da napravitekako biste si pomogli. Ali, za jače opekotine treba, bez odgađanja, posjetiti ljekara.

1. Stavite obloge

U slučaju da nam se dogode opekotine na koži od sunca, treba nanijeti hladne obloge vode sobne temperature ili, što ljudi vrlo često primjenjuju, oblog od jogurta. Tako ćete umiriti kožu i ublažiti bol.

2. Kreme će isto pomoći

Uz obloge sobne temperature ili jogurt, kožu treba više puta dnevno mazati neutralnom kremom ili losionom. U slučaju jačih opekotina, treba potražiti pomoć ljekara. Idealno ih je nanijeti na kožu nakon mlakog tuša, a ovakvim losionima i kremama možete se mazati koliko želite.

3. Izbjegavajte sunce

Čim primijetite da ste počeli crvenjeti – maknite se sa sunca. Ako ne želite pojačati opekotinu, trebate se držati hlada, a ako ne nestane preko noći, slijedeći dan izbjegavajte sunce. Kožu u slučaju opekotina ne smijemo izlagati suncu, nego nositi odgovarajuću odjeću koja će pružiti potrebnu zaštitu. Svakako nakon takvih opekotina treba biti oprezan i ne dopustiti da se takva slučajnost više ikada ponovi. Nošenje uske odjeće može pojačati nelagodu i izazavati dodatnu bol i iritaciju. Ako ste se opekli na suncu, nosite tanku, prozračnu i široku odjeću kako ne biste pojačali iritaciju i bol.

4. Uzmite tablete protiv bolova

Uobičajene tablete protiv bolova, poput ibuprofena, mogu ublažiti bol i upalu.

5. Pijte puno tekućine

Koža se najbolje hrani onime što jedemo i pijemo pa se pobrinite oko toga da pijete puno tekućine i jedete dosta svježeg voća i povrća.

 

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Komentari

Nema više članaka