Pred odlazak na more pokušajte da smanjite uporne strije i zablistajte na plaži! Stigao nam je juni a sa njim i sunce, more, plaža, pijesak. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i želja za lijepim izgledom prisutni su tokom cijele godine. Međutim, nekada poželimo da malo više učinimo za sebe, posebno u toplim danima kada se prepuštamo ljetnom suncu, a tijelo oktrivamo laganom povjetarcu.

Vjerujemo da su sve žene čarobne, pa čak i onda ako primijetimo manje nedostatke na svom tijelu. Međutim, nekada neki se mogu i ublažiti. Jedan od njih su upravo strije. Nastaju usljed promjena na koži, a često pod uticajem hormona. U periodu trudnoće hormoni imaju zadatak da razmekšaju kolagen kako bi koža bila elastičnija. Međutim ni kolagenski sastav nije kod svake žene isti. Neke od žena se mogu pohvaliti jačim, a neke slabijim kolagenom.

One koje nisu imale tu sreću da on bude jači susreću se sa pojavom strija. Međutim, nije samo period trudnoće vrijeme kada one mogu nastati. Period naglog gojenja, pa čak nerijetko i pubertetsko doba mogu biti praćeni ovom pojavom na koži. Adolescenti se susreću sa strijama koje nastaju usljed prebrzog rasta tokom puberteta, a time i do naglog širenja kože i nastanka strija. Na početku, strije su obično crvene boje, dok vremenom postaju svjetlije, ali ne i znatno manje vidljive. Nije ih moguće u potpunosti ukloniti, ali smanjiti njihovu vidljivost jeste.

Stoga donosimo 3 beauty savjeta koja će pomoći svakoj dami.

# Podstičite cirkulaciju

Redovna masaža pa makar i tokom tuširanja spužvicom, odlična je za podsticanje cirkulacije koja će pomoći pri smanjenju vidljivosti strija. Dok su strije još u crvenoj fazi, lakše je smanjiti njihovu vidljivost.

# Piling i hidratacija

Otklanjanje izumrlih ćelija sa kože, pomaže pojavi nove, mlade kože. Na taj način ubrzanije se ćelije kože i obnavljaju, te su i strije manje vidljive.

# Ulje za tijelo

Suha ulja omiljena su ulja žena širom svijeta. Preparati bogati biljnim uljima poput ulja borača i slatkog badema pomažu u smanjenju vidljivosti strija. Ulje borača, bogato nezasićenim masnim kiselinama, djeluje protiv bora i nastanka strija, povećavajući elastičnost i tonus kože, te dajući joj mekoću, dok je ulje slatkog badema bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su najsličnije ljudskom sebumu. Jača prirodnu zaštitnu barijeru kože i njen hidrolipidni flim, te utiče na hidrataciju kože, njenu mekoću, štiteći je od spoljašnjih faktora. Uz dodatak potpuno novog Tsubaki ulja, čuvene ‘zimske ruže’ pruža anti-age djelovanje pružajući koži ‘ekfekat štita’ od slobodnih radikala za čak 90%. Ulje lješnika, makadamije, argana, te ulje kamelije čini nezaobilazan koktel svakodnevne njege kose, lica i tijela. Uz dodatak vitamina mladosti, vitamina E, koji pomaže u obnavljanju kolagena, poboljšava teksturu i elastičnost kože. Pomaže u sprječavanju nastanka strija, te i u obnavljanju kože.

 

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Komentari

Nema više članaka