Kada me urednica portala zamolila da napisem par stvari i savjeta koji će biti od pomoći našim čitateljima, malo me zatekla. Prvenstveno zato što nisam imala predstavu kako ja nekoga da savjetujem jer tu sam nešto više od godine i po dana.

Piše: Lejla Feukić

Drugo što mi je padalo na pamet jesu “savjeti” koje su meni davali kada sam napuštala siguran posao, porodicu i prijatelje.

“Nisi normalna, gore ti je tamo nego kod nas. Njemci su grozni. Kako ćeš bez oca i matere. Ostani bona ovdje bit ćeš rahatnija”.

Niti jedan od njih mi nije pomogao, ali ni odmogao. Jednostavno je džaba nekome pričati, dok ne doživi i proživi samostalno. Onda sam se sjetila da mi niko od svih tih ljudi nije rekao da ponesem sljedeće:

SNAGA: Ona će ti biti potrebna dok se budeš borio sa svim stvarima na koje nisi navikao. Npr. kada budeš nosio kese iz nekog od supermarketa, a morao si kupiti sve za što nisi ni znao da postoji. A kamoli da ti treba. Ulje, šećer, brašno? Zar to već ne dođe u kući kad se useliš? Omekšivač i sredstvo za podove su ti uvijek bili jedna te ista stvar i ne kontaš sad što postoje dvije mirišljave stvari i opet mater moraš nazvati da pitaš kojim ona pere posteljinu pa sav mirišeš kad legneš. Snagu ćeš morati imati i dok budeš spremao hranu, koja poslije ne liči ni našta. Ali moras imati snage da pojedeš, jer realno nemaš vremena a ni para spremati nešto drugo. Snaga će ti biti potrebna i da prvi prekineš vezu, kada se pozdravljaš sa svojima, pa sto puta kažeš “eto, odoh, ćao sad”, a ne možeš da odeš.

STRPLJENJE: Ono će ti biti potrebno u svakom trenutku. I kada se budeš borio sa svakodnevnicom i navikavanjem na različit sistem i organizaciju svega. Npr. kada stojiš u redu za kupovinu karte za kino pa pušeš za vrat onom ispred sebe, sav svijet normalno stoji, a jedini ti se praviš pametan, Bošnjo pravi, da ti je kako preko reda il makar preskocit ovo dvoje starijih koje je djevojka ispred pustila da stanu. Šta ih ima puštat, nek čekaju k’o sav svijet? Tad ti treba strpljenje da ne udariš sam sebe šamarom u toj gomili ljudi. Jer su svi u redu. I svi čekaju. Mirno razgovaraju. Jedino ti navikao sve preko reda. Isto tako će ti biti potrebno strpljenje dok budeš čitao komentare po društvenim mrežama. I slušao prozivke svojih prijatelja koji kažu da ti je posao da pereš guzice Njemcima. Savjet dana: uvijek odgovori da je bolje i to, nego da se uvlačiš šefu u cijenjenu, za 400 KM.

Posljednja, ali u suštini najbitnija stvar je to što za Njemačku moraš imati MUDA. Znam da će me mati odmah kritikovati što psujem, ali drugačije se ne mogu izraziti. Pokušala. Rodbino izvinite.

Da se izdigneš iz svega i realno sagledaš situaciju. Da kad najmanje možeš i želiš, da shvatiš da bas tada najviše moraš. Ako si napustio porodicu, siguran posao i život u rahatluku, potrudi se onda da ovdje napraviš život kakav si uvijek zamišljao.

Ustani svako jutro sa željom za napredovanjem, jedi zdravo i putuj. Nazovi roditelje svaki dan, reci da ih voliš, kupi im poklone, i redovno ih posjećuj. Moraš da ostvariš sve što si poželio. Iako su ti govorili da nećeš moći. Iako su te molili da ne ideš i obećavali da ćeš biti rahatniji dole.

Ma džaba ti rahatluk ako nemaš kad ni rahat biti.

Komentari

Komentari