Uvijek navijamo za one trenutke kada neka od naših omiljenih glumica odluči podići svoj glas za neki pozitivni cilj.

U tom trenutku se nekako poistovjetimo sa tom osobom i pomislimo u sebi “Znala sam da mi se ona svidjela sa razlogom”.

Većina nas svjesna je da seksizam postoji, ali često nam se čini da se radi o nekom nevidljivom čudovištu koje je nemoguće kontrolisati. U nastavku vam predstavljamo pet dama iz Holivuda koje su se javno suprostavile seksizmu.

DŽENIFER LORENS (JENNIFER LAWRENCE)

Kada su Sony-jevi E-mailovi hakovani, svijet je saznao da Dženifer Lorens zarađuje znatno manje za ulogu u filmu “Američka prevara” (“American Hustle”) od njenih muških kolega, uprkos činjenici da je za nominovana za nagrade Zlatni globus i Oskar te osvojila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu. Situacija je bila značajno drugačija već pri snimanju narednog filma “Putnici” (“Passengers”) za koji je navodno zaradila duplo veći iznos od muškog kolege Krisa Prata (Chris Pratt). Njen komentar na cijelu situaciju bio je: “Ako radite isti posao, onda trebate biti kompenzovani i tretirani na isti način”.

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com

EMA VOTSON (EMMA WATSON)

Nakon što je Ema održala svoj sada već slavni govor o feminizmu u UN-unavodno je maltretirana i dobijala je uznemiravajuće poruke od internet stranice koja je prijetila da će objaviti njene golišave fotografije. Ema je rekla da zna da se radi o lažnoj prijetnji i da takve fotografije ne postoje, ali i da je bijesna zbog toga što se dešava. Na svu sreću, ova situacija ni najmanje nije usporila njen rad na postizanju socijalne pravde, nego je čak učinila njenu odlučnost još većom. Izjavila je: “Ako su pokušali da me odvrate od mog rada, postigli su upravo suprotno”.

Foto: teenvogue

MELISA MEKARTI (MELISSA MCCARTHY)

Dok je Melisa promovisala film “Špijun” (“Spy”) naišla je na filmskog kritičara koji ju je neprimjereno i okrutno kritikovao zbog njenog pojavljivanja u filmu “Tammy”. Tokom intervjua u emisiji “The Ellen Show”opisala je ovu interakciju: “On je praktično rekao da sam dobra glumica samo onda kada izgledam atraktivno i da ne bih trebala glumiti u filmu koji je režirao moj muž zato što mi je dozvolio da izgledam grozno u tom filmu”. Nakon toga Melisa je upitala kritičara: “Da li biste to uradili muškarcu? Uložila sam mnogo truda i vremena u to da taj lik izgleda kao da se ne brine mnogo o sebi”, na šta je kritičar odgovorio “Pa, stvarno ste izgledali grozno”. Na to ga je Melisa pitala da li ima kćerku i kada je potvrdio, odgovorila mu je: “Samo se sjetite da svaki put kada napišete nešto to može pročitati svaka djevojčica u ovoj zemlji i to ju može povrijediti”.

Foto: teenvogue

EMA STOUN (EMMA STONE)

Ema Stoun ima odličan odgovor na seksističke komentare. Ona je osoba koja više ne trpi loš tretman žena naspram muškaraca u Holivudu. Tokom intervjua na kojem je prisustvovala zajedno sa tadašnjim dečkom Enduom Garfildom (Andrew Garfield) izjavila je: “Pitaju me ko je moja modna ikona i bez čega ne izlazim iz kuće dok tebe (pokazujuću na Garfilda) pitaju interesantna pitanja samo zato što si muško. Ma dajte ljudi, #AskHerMore!”

Foto: Denis Makarenko

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!