Ja sam majka tri dječaka. Bez kćerki. Samo tri divna sina. Dakle, čula sam milion komentara tipa: Da li ćete probati da dobijete devojčicu?

Tri dječaka… uh… mora da ste umorni.

Tri dječaka. (Srdačan smijeh.) Ženo, žao mi te je…

A od svih tih groznih floskula, najgora je ova: Sin je tvoj dok se ne oženi. Kćerka je vaša do kraja života.

Volim da budem majka dječaka i znam da ljudi nemaju namjeru da budu zli, tako da mi ovakvi komentari obično ne smetaju. (Pa, možda osim posljednjeg… ko želi da mu dijete ode i nikada se ne vrati? Kakva strašna pomisao.)

Nedavno, međutim, čula sam jedan komentar koji me je baš dirnuo u srce. Osjećala sam da ne mogu biti više blagoslovena nego sad, kao majka tri sina. Moj muž, sinovi i ja smo, poslije šopinga (zamislite, šoping sa četiri muškarca!), svratili u restoran na doručak. To uglavnom izgleda kao potpuni haos. Suprug i ja se guramo sa djecom do stola, zatim haos oko naručivanja, prosipanja soka i slično… U jednom trenutku nam je prišla jedna baka i rekla mi: „Imate tako divnu djecu”. Zatim je oklijevala kao da pokušava da odluči da li da kaže još nešto, pa je zatim dodala: „Ja takođe imam tri sina, i mnogo sam srećna zbog toga. Oni toliko brinu o meni da ponekad pomislim da sam sigurna da nijedna kćerka to ne bi radila bolje.” Ona je to rekla sa takvom radošću i ponosom, a oduševljenje u njenom glasu me je potpuno dirnulo.

„Znam da vas često pitaju da li ćete pokušati još jednom, da biste dobili djevojčicu i znam da to nervira. Zato sam i željela da vam priđem i kažem da sam ja najsrećnija na svijetu što imam baš tri sina. I vi treba da budete.”

Iako sam znala da su moji sinovi najveći blagoslov i nikad nisam patila što nemam kćerku, riječi ove žene su mi se urezale u pamćenje. Ne vjerujem da će više ijedan komentar moći da me iznervira ili rastuži.

Jer, vidim da će i moji momci takođe činiti nevjerovatne stvari za mene kada jednog dana budem kao ta baka…

Oni već imaju sve vrste superherojskih moći i neprekidno se bore sa zamišljenim zlikovcima koji svakodnevno ulaze naš dom. Znam da će uvijek biti moji zaštitnici.

Ja sam njihov omiljena djevojka, i to mi govore na različite načine svaki dan. Kako je lijepo znati da ćeš uvijek moći da računaš na tri divna muškarca koji će doći da te posjete, bez obzira koliko si stara i bolesna.

Sa njima pored sebe, uvijek ću biti tretirana kao član kraljevske porodice.

Trebalo bi da vidite neke stvari koje grade od Lego kocki, ili kako domišljato postavljaju zamke i špijunske uređaje oko kuće, tako da tačno znaju šta se dešava. Za mene, to su znaci briljantnih, budućih odraslih umova, koji će se brinuti o svojoj mami.

A energija moji momci imaju? Oni sigurno imaju dovoljno energije da im traje cijeli život. Čak i ako postanem mrzovoljna i sitničava pod stare dane, oni će uvijek imati energije da brinu o meni.

Kad se stara dama okrenula da ode, zadržala sam je i rekla joj: „Hvala Vam do neba!” Ona se okrete ka meni i pogleda me u oči. Razmijenile smo pogled pun razumijevanja koji samo majke dječaka mogu da shvate, koji nas je povezao uprkos generacijskom jazu.

Majka tri dejčaka. Da, to je pravi blagoslov.

Autorica: Andrijana Maksimović

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!