Bugarska istraživačka novinarka Viktorija Marinova, koja je istraživala navodnu korupciju koja uključuje korištenje evropskih fondova ubijena je u podunavskom gradu Ruse, na sjeveru zemlje.

Foto: ocdn.eu

Po navodima tužitelja, tijelo 30-godišnje novinarke je pronađeno u gradskom parku u proteklu subotu.

“Riječ je o silovanju i ubistvu”, kazao je bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, koji je dodao da nema dokaza da je ubistvo povezano s novinarkinim istraživačkim radom i nema informacija da joj je eventualno ranije prijećeno.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako je “uvjeren da je otkrivanje ubice pitanje vremena”. Najbolji kriminalisti poslani su u Ruse, a tamo je, kako je Borisov naveo, pronađena velika količina DNK.

“Smrt je uslijedila usljed udaraca u glavu i gušenja, a nedostaju njen mobitel, ključevi od automobila, naočare i nešto odjeće”, kazao je regionalni državni tužilac Georgi Georgiev.

Marinova je radila za televizijsku kuću TVN iz Rusea, jednu od najpopularnijih u sjeveroistočnoj Bugarskoj, a izvještavala je o istrazi o navodnoj korupciji povezanoj sa fondovima Evropske unije.

Posljednja emitovana priča na kojoj je Marinova radila u grupi bugarskih novinara, govorila je o kompanijama koje su umiješane u infrastrukturne projekte koje je finasirala EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti. Prema toj priči, između 30 i 40 odsto od ukupnog fonda koje su primile grupe tih kompanija, potrošeno je na korupciju i podmićivanja.

Vikrtorija Marinova je bila istraživačka novinarka / Izvor: t3.aimg.sk

Sajt navodi da je krajem septembra Marinova intervjuisala dvoje novinara koji su radili na toj priči, a koje je bugarska policija privela.

Atanas Čobanov, urednik bugarskog portala Bivol.bg, koji je takođe radio na ovoj priči, rekao je da je sljedeći zadatak Marinove bio da posjeti selo Hitrino, na sjeveroistoku Bugarske, gdje se pojavilo više pitanja u vezi sa ugovorom o javnim nabavkama.

“TVN je jedan od nekoliko bugarskih medija koji izvještavaju o našim istragama. U ovoj fazi je nejasno da li je ubistvo bilo povezano sa njenim radom“, rekao je Čobanov.

Kako prenosi Politico.eu, organizacije za borbu protiv korupcije i članovi Evropskog parlamenta pozvali na potpunu istragu o njenoj smrti.

“Šokiran sam užasnim ubistvom istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj. Pozivam na hitnu, potpunu i temeljnu istragu. Odgovorni moraju da odgovaraju”, poručio je na Twitteru predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir.

Danski milioner i izumitelj Piter Medsen je ubio novinarku Kim Val na svojoj podmornici / Izvor: businessinsider.com

Marinova je treća novinarka koja je ubijena u posljednjih godinu dana. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017. godine. Danski milioner i izumitelj Piter Medsen je osuđen u aprilu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva novinarke Kim Val na njegovoj podmornici, čiji su razbacani posmrtni ostaci pronađeni u moru 21. avgusta prošle godine, 11 dana nakon što je intervjuisala milionera na njegovoj podmornici koju je sam napravio.

Takođe, u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.

Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja EU, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

Izvor: lolamagazina.com

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!