„Mislite li ozbiljno? Iskoristite svaki minut. Što možete učiniti ili sanjate da možete, započnite !Odvažnost u sebi ima duha, snage i magije. Samo se uključite, um će zagrijati! Počnite i posao će biti dovršen!“    

Goethe

 Piše: Marijana Klapić – SMALL TALKS

Znanje je moć!

Koliko sam puta čula ovaj izraz. Baš ima određenu snagu, barem meni. Valjda zato jer istinski vjerujem da nam znanje daje određenu moć, ali ne da bismo vladali, nego da bi smo ga dijelili i nesebično prenosili. Ono se uvećava kada ga dijelimo i prenosimo drugima. Nema ništa ljepše i plemenitije nego podučavati one koji znanje žele, a da pritom ne mislite da ćete vi izgubiti svoje. Nećete, ne bojte se! Znanje je dio nas, našeg iskustva i to je u suštini jedino što vam niko ne može oduzeti. Ostaje zauvijek u vama!

Vrlo često u svom radu susrećem ljude koji pokazuju određen otpor prema učenju, ali ne mislim na formalno obrazovanje, fakultet i sl., nego na sticanje nekih novih vještina i kompetencija. Učeni smo kroz odrastanje i školovanje da je dovoljno završiti fakultet, da poslije toga ne moramo više da učimo i da se razvijamo. Međutim, ipak nije dovoljno završiti samo fakultet i misliti da ste završili proces učenja, to je pogrešno i ograničavajuće. Naravno da ste se školovali četiri ili pet godina, pa čak i više. Svakodnevno ste svoje vrijeme ulagali u sate i sate učenja, ali ono što vam možda nisu rekli je da tek poslije toga počinjete da živite. Počinje prava i istinska škola, koja ipak zahtijeva da se nadograđujemo, nalazimo nova interesovanja i zanimanja, ali da sve ono što smo naučili i primjenjujemo. Sigurna sam, pored tog usmjerenja koje ste izabrali ili koje tek treba da izaberet, postoji minimum još pet različitih oblasti o kojima bi ste voljeli više saznati i istraživati.

Mislimo da sve znamo!

Znanje kao takvo je neograničeno, neiscrpan izvor informacija koje jedino kada ih primjenjujete postaju praktično i funkcionalno znanje. Što znači da ukoliko niste neku okolnost iskusili na svojoj koži i primjenili naučeno, o tome možete samo nagađati tj. imati mišljenje kako bi ste postupili. A vjerujte mi, to što mislite u tom trenutku da bi ste uradili, promijenit će se  milion puta jer kada se nađete tačno pred situacijom tek onda ćete znati kako da postupite.

Lijepo je imati samopuzdanja i vjere u sebe, nastupati samouvjereno sa onim što smo naučili. Međutim, šta se događa kada mislimo da sve znamo i da nama više ništa ne treba, da će nam sve onako biti lijepo servirano, da je dovoljno to što smo do tada naučili. Tada nema razvoja, napretka, tu ste gdje ste, na jednom mjestu i tapkate čekajući da se nešto desi samo od sebe.

Da, može donekle, ali šta poslije?

Otpor prema nečemu novom se najčešće javlja zato što smo naučeni da nam ne treba više od toga, da nam je to dovoljno i zato što mislimo da smo pokupili svu pamet svijeta. Ima tu nešto našeg ega koji se buni, pa misli da on sve zna u stilu – šta to njemu više treba!?Mijenjanjem i prepoznavanjem tih obrazaca mijenjate duboka uvjerenja koja su toliko ograničavajuća da nas koče i ne daju nam da se dalje razvijamo. Sve oko nas se mijenja jako brzo, a vi mislite da je to što imate dovoljno?

Vaše očekivanje da se dese promjene bez da vi nešto djelujete, učinite prvi korak, promjenite načine koje ste koristili do sada jednostavno nije moguće. Ostat će te zarobljeni i učahureni. A iz te pozicije nema naprijed! Ali ako se vi tako osjećate ugodno, onda je to sasvim dovoljno! Jer promjena dolazi iznutra i onda kada ste vi spremni!

Znanje je prvenstveno investicija!

Sa svim onim što ste do sada stekli, sve što ste naučili, sve što ste vrijedno skupljali u svoje glavice gledajte kao investiciju. Ono vam je izvjesna sigurnost i oslonac da znate šta god da se desi da ćete se uvijek  izvući i osloniti na to što nosite u sebi. Ta raznovrsnost koju ste vrijedno usvajali  može vas odvesti tačno tamo gdje u jednom trenutku poželite da budete. Može to biti neki super cool posao o kojem ste sanjali, daleko putovanje, neke neobične aktivnosti, ideja da osnujete svoju vlastitu komapaniju, da iz svog hobija kreirate divne stvari i sl. A da dođete do toga bit će vam potreban jedan od Njutnovih zakona koji jasno kaže da svaka akcija ima reakciju, jer kao kada bokser udari onu ogromnu vreću ona mu se odmah vraća. Tako i vi nađite  nešto u šta će te da ulažete, ali oprez! Pazite da vas ne obori na zemlju! U prevodu, ulažite samo ono što želite da dobijete!

(Pro)budite najbolje u Vama

M.

 

 

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!