Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama “skovala”.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među spolovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rosalind Franklin koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

“Ovaj popis je testament ženama u historiji koje su protivno izgledima ostvarile nevjerovatna postignuća”, kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najvećeg britanskog udruženja za prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše The Guardian.

Zaslužuje li Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Eleanor Akvitanska (11), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII francuskog i Henrika II engleskog, imala veći značaj za svjetsku historiji od Djevice Marije.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!