Znate, Fejsbuk je jedno šarenilo od gluposti, trivijalnih vijesti, „fejk“ patika sa Ali Ekspresa i plaćenih političkih reklama. Ali, u svom tom moru informacija krije se i mnogo korisnih, ali i emotivno potresnih istina i priča.

Posljednja me tako duboko potresla, razljutila, razočarala, slomila. I po ko zna koji put počeh da gubim vjeru u ovaj narod i ovu zemlju. U svu tu njenu blagonaklonost i širokogrudost i toplinu o kojoj kruži urbana legenda, a svjedoci njenog postojanja se mogu izbrojati na prste.

Ostali, na primjer, rješavaju da pišu poruke grupi samohranih majki. Da razjasnimo odmah, da ne bude zabune: One su borci, one su heroji! One su sunce koje prkosi mraku, neustrašive i jake, a to ne odgovara ovom narodu.

Jednoj polovini je neshvatljivo kako grupa žena može sve ovo, ili bolje reći – kako im je dozvoljeno sve ovo, a druga polovina im potajno zavidi na hrabrosti i slobodi, i samo zato što nema dovoljno jaku kičmu da se uspravi i stane, rješava da ih pljuje.

Da bih vam bolje dočarala sliku, uz njihovu dozvolu vam u originalu prenosim komentare koje ove žene svakodnevno dobijaju u svoje virtuelne sandučiće:

Kakav si ti roditelj ako voliš da izlaziš i da se glupiraš, kao da si svačija?

Kakav primjer daješ djetetu sa tom frizurom kao tinejdžerka?

Ma ajde, svi znamo kakva ste goveda vi samohrane majke – egoisti koji ne znaju za kompromis.

Šta se zanosiš, izlaziš sa momkom, a kući imaš dijete koje treba da gledaš?

Kako ba možeš da izlaziš svaki vikend, a dijete ti kod kuće spava sa babom?

Znaš li da urušavaš budućnost svog djeteta time što svuda pričaš da si samohrani roditelj?

Svako može da te ima, ne pravi se nedostupna, sigurno ni ne znaš od koga ti je dijete.

Šteta je pomagati ovim samohranim majkama, to su žive kučke, samo o novcu misle i kakvu šminku da kupe…

Da li ste se zgrozili? Da li vam se prevrće želudac od ovih komentara?

Dobro, ljudi, odakle vam izvire sva ta zloba? Da li vam je u genetskom kodu zapisana ili je stečena, kako je hranite svakodnevno, zar vas ne jede, zar vam ne gricka utrobu, kad ste tako puni otrova, da se ugušite od njega?

U kojem vi mračnom dobu živite? Trudim se da zamislim vaš profil i mentalni sklop i koje su vaše pobude da pišete ovako gnusne stvari?

A evo šta me najviše plaši – da zaista vjerujete u sve ovo! Da vjerujete da je jedna samohrana majka raspuštenica, raspikuća, gnjida, trulež, sram. Da nema prava, da ne zaslužuje da živi, da se smije, da se raduje, da ima frizuru kakvu želi, da se oblači onako kako hoće. Da ne smije da izlazi i da se zabavlja, da za nju druga, treća ili deseta šansa za ljubav ne dolaze u obzir.

Ako zaista vjerujete da njeno dijete treba da se stidi samohranog roditelja ili da će biti istraumirano i nesretno, ja vas žalim.

Ne, dragi moji, znate li kada je nesretno? Kada vidi vašu modricu na oku, a vi ga lažete da ste pali sa merdevina. Kada lupanje šakom od sto znači kraj diskusije.

I vi ćutite i gutate knedle, a dijete trepće od straha ili se krije u sobi pod pokrivačem sa zapušenim ušima. Kada žive sa traumama i suzama i fizičkim obračunima, sa despotima i tiranima nesposobnim za ljubav i razumijevanje.

Ni jedna odgovarajuća frizura ni uredna odjeća na svijetu neće vas pretvoriti u dobrog roditelja, a vaše dijete u sretnu i zrelu osobu.

Sav taj moral koji propovedate je otrovan i truo. Vi ste trulež, kreatori onih bijednih komentara, vi ste oni koji nas vraćaju unazad.

I evo vam jedne još strašnije istine: ne odlučuju se sve samohrane majke na ovaj korak zbog porodičnog nasilja, iako vjerujem da je to najjači motiv. Ali, ponekad više nema ljubavi. I atmosfera je loša i ljudi tonu i nesretni su dok se tako grčevito drže za taj sveti brak, a sve to kao zbog dobrobiti djece. Ljubav, šta to beše, nije ti to potrebno, to je za nemoralne žene, za raspikuće! Skandalozno, zar ne?

Pomislite na ovo sljedeći put kada legnete sa svojim partnerom okrenuti leđima jedno drugom, sa partnerom koji vas nedjeljama nije pitao kako ste. Sa partnerom koji vas nije dodirnuo mjesecima. Koji vas vjerovatno ni ne poznaje, a vi ne samo što ne živite, vi ni ne sanjate.

Da ne govorim o lošem utjecaju koji to ima na dijete. Razmišljate li ikada o tome, da li zaista mislite da će jedan propali i nekvalitetan brak biti bolji izbor za budućnost tog djeteta, nego posvećena i brižna samohrana majka ili otac?

Eto koliko ste osakaćeni i zaslijepljeni. Dokle vas nosi taj vaš utvrđeni šablon lažnih vrijednosti i taj moral kojim se busate u grudi, i to vaspitanje, kada jednu hrabru majku zasipate groznim komentarima kao što su oni gore.

Možete samo da se pomolite za hrabrost i posvećenost kao žene koje dobijaju ove komentare. Možete da im zavidite na slobodi sa svakog mogućeg aspekta, zato što one grade historiju, dok vi sijete mržnju, beznadežnost i mrak.

Izvor: crnobelo.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!