Uvijek za uspješnim ljudima koji odlaze iz BiH ostaje žal što nisu dobili priliku da svojim znanjem i radom doprinesu našem društvu. Ali, s druge strane, uvijek ponosno za njih kažemo da su svjetski, a naši. Poznavali ih ili ne poznavali, učine nas ponosnim kad se čuje o njihovim novim uspjesima ostvarenim širom svijeta.

Mi smo imali sreću da upoznaju nju, sjajnu ženu koja je nakon 26 godina uspješne karijere razvojne telekomunikacione inženjerke, odlučila promijeniti profesiju i postati holistička nutricionistkinja.

Ona se zove Irema Sivčević. Diplomirala je na ETF-u u Sarajevu, zatim je put odveo “preko bare”, gdje je krajem 2010. magistrirala na Hawthorn University holistički nutricionizam i osnovala vlastitu nutricionističku konsultantsku kuću. Danas predaje na Bauman koledžu, koji obrazuje nutristionističke konsultante, a više od 7 godina radi kao vanjski nutristionistički saradnik za Ceres Community Project, nevladinu organizacija koja besplatno dostavlja zdrave obroke siromašnim klijentima oboljelim od teških bolesti, koji nisu u stanju da kuhaju za sebe i svoju porodicu.

Sve ovo je formalno lice Ireme Sivčević. Ona ‘stvarna’ Irema je osoba koja želi da doprinese, u okvirima svojih mogućnosti i sfere utjecaja, promjeni načina razmišljanja žena o samoj sebi, svojim vrijednostima i potencijalima u porodici, zajednici, pa i šire u svijetu”, kaže za sebe ova šarmantna dama, kojoj s ponosom želimo dobrodošlicu u naš tim SUPER ŽENA.

Kada ste odlučili da će ovaj poziv postati Vaš životni?

To nije bila svjesna odluka, više odgovor na neki unutrašnji poziv koji se formirao u toku bolesti moje majke. Tada sam se uvjerila u moć zdrave hrane da zaustavi napredovanje i najagresivnije bolesti kao što je kancer. To saznanje je bilo toliko jako u meni da sam shvatila da ga trebam podijeliti sa što više ljudi.  Željela sam da produbim moje znanje o čarobnoj moći hrane i način na koji hrana utječe na ljudski organizam. Po prirodi sam vrlo znatiželjna, pa sam odlučila napustiti veoma uspješnu karijeru softverskog inženjera i upisujem master program za holistički nutricionizam. Jedina vodilja u toj odluci je bio moj snažan unutrašnji osjećaj da je to moj životni poziv, da donosim ispravnu odluku.

Šta je najljepše što Vam Vaš posao donosi, ono zbog čega ga najviše volite?

Kao holistički nutricionista, u prilici sam da radim sa doktorima i njihovim pacijentima, držim predavanja po institucijama (klinike porodične medicine, bolnice, biblioteke, sportski klubovi, privatne doktorske prakse, itd) i predajem na koledžu za obrazovanje nutricionista. Ovaj posao mi je omogućio da ostvarim životnu želju, odnosno da prenesem znanje o moći zdravog životnog stila i ishrane u liječenju hroničnih bolesti. Zadovoljstvo, koje mi pruza saznanje da sam ostvarila svoj zivotni cilj, je neopisivo. Ipak, ono što najviše volim u svom poslu je činjenica da dotičem ljudske živote, na pozitivan i produktivan način, da pomažem ljudima u poboljšanju kvalitete življenja. To mi daje snagu, da prebrodim dane, kada ponekad pokleknem.

Da li Vam je dan dovoljno dug da završite sve obaveze?

Naravno da nije. Holistički nutricionizam je veoma dinamična oblast. Uključuje, ne samo nove naučne informacije, nego i drevena znanja o životnom stilu i ishrani kao što su Ayureveda i kineska medicina. Nove naučne informacije mijenjaju naše razumjevanje o interakciji ljudskog organizma sa okolinom svakih 18 mjeseci. Cilj mi je da ostanem u toku sa najnovijim naučnim istraživanjima, a i drevnim filozofijama života. To zahtijeva puno vremena za čitanje i istraživanje u čemu neizmjerno uživam. Trudim se  da održim svakodnevni, zdravi balans između privatnog i poslovnog života i onda dan, ponekad, izgleda suviše kratak.

Da se ne bavite Vašom profesijom postoji li bilo šta drugo što biste voljeli raditi?

Pošto sam već jednom promijenila profesiju, a holistički nutricionizam obuhvata široko polje alternativne medicine i pruža mi mogućnost da pristupim zdravlju sa aspekta uma, tijela i duha, nemam razloga da razmišljam o nečemu drugom.

Imate li “skriveni” hobi?

Skriveni hobi je skijanje, jer su pogledi sa visokih planinskih vrhova neopisivo lijepi, pa ga doživljavam kao meditaciju. Nema načina da se opiše osjećaj slobode koji struji kroz tijelo kada se spuštate niz strmu skijašku stazu. Ni jedna misao vam ne prolazi kroz glavu, totalno vjerujete tijelu da zna šta radi, a vi uživate u momentu. Potpuna sloboda uma, duha i tijela.

Kako se opuštate nakon napornog dana?

Obavezno prošetam oko 3-4 km, a onda slušam indijske mantre na Sanskrit-u. Mantre mi pomažu da se potpuno opustim i koncentrišem na sebe i svoje duhovne potrebe. To mi omogućava da razmislim o danu koji je prošao, procijenim iskustva i izazove koje mi je donio. Isto tako prođem u mislima kroz sljedeći dan onako kako bih htjela da se odvija. Sa ovom duhovnom vježbom, uspijevam da prihvatim sve što se desilo u toku dana, bez ikakve osude ili kritike svojih postupaka, sa saznanjem da sam uradila najbolje što sam mogla u datim okolnostima.

Šta je, po Vama, sreća?

Sreća je osjećaj totalnog prihvatanja samog sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Taj osjećaj kreira unutrašnji mir i daje vam nevjerovatnu snagu. Kad ste sretni sa samim sobom, onda imate moć da odlučite kako ćete odgovoriti na bilo koju životnu situaciju koja se prezentira, bez obzira na okolnosti.

Kako definišete ljubav?

Ljubav je osjećaj povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji koji nam donosi blaženstvo i sreću.

Šta najradije čitate?

Možda je pomalo kliše, ali uglavnom čitam stručnu nutricionističku literaturu. Najnovija istraživanja u polju nutrigenomic-e i epigenetic-e su toliko fascinantna u  otkrivanju ‘tajni’ o ljudskom organizmu koje do sada nismo razumjeli, tako da me interesuju više od bilo koje knjige. Pored toga volim da čitam literaturu koja mi pomaže da radim na vlastitom duševnom uzdizanju.

Možete li pokušati definisati super ženu?

Nema društvenog sistema u svijetu gdje žena nije stub porodice. Kad gledate svijet kao jednu veliku društvenu zajednicu, žene u svakoj porodici u 85% slučajeva donose odluku o kupovini potrošačkih proizvoda. To predstavlja kupovnu moć od $20 biliona za koje su žene odgovorne! To znači da žene u 93% slučajeva odlučuju o kupovini hrane, 91% stana/kuće, 65% kola, 66% kompjutera, 89% otvaranju bankovnih računa, 92% godišnjem odmoru, 80% medicinskom osiguranju itd. To je strahovita ekonomska moć i odgovornost. Organizovati život jedne porodice i u isto vrijeme raditi i voditi računa o djeci, ishrani i svemu što sam gore navela, može samo SUPER ŽENA. Prema tome, većina žena na svijetu su super žene. Ono što izdvaja super super ženu od ostalih super žena je činjenica da odluku o kupovini potrošačkih proizvoda donosi na osnovu etičkih i moralnih vrijednosti korporacije od koje kupuju proizvode. Kako korporacija postupa prema svojim radnicima, da li vode računa o ekološkom uticaju njihovih fabrika na okolinu, da li ravnopravno upošljavaju radnike, bez obzira na boju kože, nacionalnost, vjersku pripadnost, itd.  Dakle, super super žena ‘glasa’ sa svojim novcem i time utječe na promjene u svijetu. Trebamo biti realni, energija koja pokreće svijet je enegija novca. Zato je treba iskoristiti da promjenimo svijet na bolje. Onog momenta, kada većina žena u svijetu, dakle žene koje već odlučuju o tome kako utrošiti $20 biliona, postane svjesno činjenice da posjeduju i ogromnu ekonomsku moć, počet ćemo kreirati humanije socijalne sisteme bez diskriminacije na bilo kojem osnovu. Statistike koje sam navela, mogu se provjeriti, javno su objavljene od strane različitih potrošačkih i  bankarskih grupa.

Recite nam Vaše mišljenje o Festivalu savremene žene koji je po prvi put održan ove godine u Tuzli i koliko je značajno „žensko umrežavanje“, kako globalno tako i lokalno?

Festval savremene žene je fenomenalana ideja. Ja nisam učestvovala na festivalu, ali sam pregledala reportažu N1 TV stanice. Svaka žena koja je intervjuisana u reportaži je na svoj način izrazila značaj ‘ženskog uvezivanja’ i njen ekonomski značaj, kako lokalno tako i globalno. Ja živim u Sjevernoj Kaliforniji, jednom od najprogresivnijih dijelova SAD i mogu vam reći da teme koje su bile aktuelne u Tuzli na Festivalu savremene žene su iste koje se raspravljaju među ženama Sjeverne Kalifornije. Žene se ‘bude’ svugdje u svijetu i shvataju da njihova moć leži u lokalnom umrežavanju preko biznisa, kako bi ojačale svoj ekonomski status. Istovremeno, pomažu drugim ženama da kontinuiranim umrežavanjem i one ojačaju. Žene intuitivno i praktično shvataju moć ‘kolektivnog uma’ i žele ga iskoristiti za opšte dobro. Dokaz je najbolje ilustrovan  principima po kojima operiše organizacija SheEO (www.SheEO.world) osnovana 2015. u Kanadi, koja već sada operiše u više zemalja svijeta, na dva kontinenta. Ja sam po prirodi optimista i, prema tome, vidim ‘žensko umrežavanje’ kao jednu od najbitnijih komponenata, koje će doprinijeti globalnoj promjeni odnosa prema manjinama u svijetu, kako god ih mi definisali.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!