Kako je izgledao Vaš profesionalni put? 

Kada se okrenem unazad i dobro pogledam, sve ono što sam voljela i čemu sam se uvijek vraćala, to je bila psihologija. Interesovanje za tu oblast i ono čim se ona bavi a to su ljudi, njihovo ponašanja i lični razvoj,  me oduvijek zanimalo. Pošto jako volim da čitam koristila sam svaki slobodan trenutak za dobru knjigu, literatura koju sam birala uvijek je bila na teme iz ličnog razvoja, moderne psihologije i raznih drugih tema koje su bile povezane. Tako je i moje obrazovanje otišlo u tom smjeru, istraživajući i radeći na sebi i svom ličnom razvoju  naišla sam na NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) – jedan od najfascinantnijih modela za razvoj ličnosti našeg vremena. Jedno izvjesno vrijeme je to sve onako lagano i u mom ritmu sazrijevalo i čekalo momenat kada sam mogla da upišem i konačno završim tu edukaciju što se i desilo ove godine. Naravno na tom putu je bilo određenih prepreka koje je trebalo prevazići, možda nekih odluka donešenih u pogrešno vrijeme, ali sve su to bile lekcije koje je trebalo savladati i krenuti dalje.

Kada ste odlučili da se počnete baviti motivacijom drugih i podrškom pri ličnom razvoju, koji je to bio ključni/prelomni momenat?

Za sebe mogu reći da sam uvijek imala pozitivan stav prema životu, kroz rad sa ljudima i radno iskustvo koje sam stekla na određenim pozicijama su mi u konačnici bili potvrda mog poziva. Jer sam to istinski osjetila kao nešto za šta ste pozvani da radite. U jednom trenutku samo osvjestite da je to ono što želite i da u tome uživate , da budete podršak i motivacija sebi i drugima. To je nešto što me ispunjava, volim ljude i iz toga je proizašla moja potreba da ih motivišem i podržim, jer duboko vjerujem da svako za sebe želi kvalitetan, sretan i ispunjen život. To nije uvijek lako postići, odnosno ostati motivisan, niti biti podržan. Dolazimo u situacije kada nismo u mogućnosti sve to da ostvarimo, radimo poslove sa kojima nismo zadovljni, obaveze, porodica treba jako puno vještine i strpljena za ostavrivanje zadatog cilja. To su ključni momenti kada nam je motivacija i podrška potrebna, a ona kada izostane ili ako je nemamo, onda odustajemo i ne napredujemo u smjeru u kojem želimo. Ovakav vid zanimanja mi daje svojevrsnu slobodu u radu i življenju, koja je visoko na ljestvici mojih prioriteta i sve ide u tom smjeru. Raditi ono što volite sa puno ljubavi je želja mnogih, a ja sam našla način i model kako da to i ostvarim, zato i želim da drugi nađu svoju slobodu.

SMALL TALKS je projekat na koji imate razloga da budete jako ponosni. Ispričajte nam priču koja stoji iza SMALL TALKS-a?

I više sam nego ponosna na projekat. Sve se nekako odigralo jako spontano i brzo. Rodila se ideja da kreiram mjesto u koje će doći svi oni koji na svom putu osjete potrebu za podrškom i nedostatkom motivacije, iako je to puno više od same motivacije i podrške. Sam naziv u prevodu znači Mali razgovori, ja ga prevodim doslovno jer želim da naglasim koliko su nekada važni ti naši razgovori koje vodimo između sebe jer nikada ne znate u kom trenutku neko može reći, šta može izgovoriti ili koju riječ upotrijebiti, a da u vama probudi neku novu pozitivnu  spoznaju ili vam jednostavno da odgovor na već davno postavljeno pitanje. Također, cilj  mog rada i svega onoga što slijedi je u tome da želim da svaki pojedinac nađe svoju svrhu, svoj smisao života i bude svjestan svoje snage i moći u ostvarivanju kroz život. Radionice i predavanja koja organiziram jesu namijenjene onima koji svoj lični razvoj stavljaju visoko na ljestvicu svojih prioriteta i za one koji žele da unaprijede određene vještine i svoj život.

Smatrate li da lični razvoj, kao napredak na individualnom nivou može služiti kao matrica za postizanje pozitivnih promjena u cjelokupnom društvu?

Koji god segment života želite da razvijate, bilo da je to karijera, porodica, partnerski odnosi, prvo morate da krenete od sebe, zato itekako smatram da je lični razvoj ključan za cjelokupnu promjenu. Svaka promjena počinje od nas samih, u nama. Naš pogled i percepcija onoga što se događa oko nas utiče na naše ponašanje i na način na koji reagujemo i prihvatamo ih. Razvijanjem pozitivnog stava, bez osuđivanja i sagledavanjem situacije iz nekoliko uglova daje nam otvorenost i omogućava nam da idemo naprijed i dobijemo potrebna rješenja. Iz toga proizilazi osoba koja je stabilnija i sretnija jer zna kako može, a kada ste vi zadovoljni sa sobom onda ste bolji i svojoj porodici, kolegama i svojoj široj društvenoj zajednici. Možete da doprinsete puno više i kvalitetnije.

Kako se nosite s negativnim komentarima i kritikama?

Kada čovjek radi na sebi i kada se razvijate na način i putem kojim ja to radim, sve ono što dolazi sa strane naučite kako da to iskoristite za sebe, da izvučete ono što vama treba. Uvijek tu ima raznih komenatara i kritika, neću ih nazvati negativnim i konstruktivnim, jer su one za mene samo pokazatelji kako još može bolje i kvalitenije. To su sve  povratne informacije, a one imaju zadatak da vas potakne da napredujete i da dajete svoj maksimum. U ovom poslu, kao i u mnogim drugim, jako je važno da čovjek bude svjestan da se ne može i neće svidjeti svakome. To i nije smisao. Smisao je naći i biti sa ljudima sa kojima dijelite iste vrijednosti, interesovanja. Ljude koji cijene vaš rad, ljude od kojih i vi učite, sa kojima zajedno rastete i činite život boljim, kvalitetnijim. Kroz oblast komunikacije, savladala sam takve i slične situacije, kada naučite da razumijete ljude i okolinu onda ste sigurni i stabilni u onome što radite. Iskreno, nisam nikada bila osoba koja je nešto posebno marila za mišljenja drugih u smislu da dozvolim da me poljuljaju ili oslabe moje samopuzdanje, danas nakon svega još više sam to učvrstila. Poštujem mišljenja drugih, volim da razgovaram i prihvatam drugačije u odnosu na moje, ali jasno vidim svoj cilj i idem ka njemu. Iako do sada, moram priznati, nisam imala situacija sa negativnim komentarima, barem ne upućenih meni direktno…

Koji su bili najvažniji trenutci koji utjecali na Vaš lični razvoj?

Takvih trenutaka je bilo mnogo, moram reći. Razvoj jednog čovjeka i njegove svijesti traje čitav život, stalno nešto učimo i saznajemo. To ne prestaje. Često znam reći da ljudi koji kažu i misle da sve znaju i da njima više znanje ne treba, niti rastu niti se razvijaju. Jedan od najvažnijih trenutaka koji mogu da izdvojim je onaj momenata kada postanete svjesni da ste jedino vi odgovorni za sve ono što radite i ne radite, kada svojim djelom i primjerom pokazujete šta i koliko možete u datom trenutku. Svakodnevno se pojavljuju novi, svako novo iskustvo vas čini drugačijim i sa radošću ih dočekujete jer znam kuda me oni vode.

Majka ste dvoje djece. Koliko Vas je promijenilo majčinstvo?

Jedna od najljepših uloga je uloga majke, sretna sam i zahvalna na mojoj djeci i mojoj porodici. Porodica ima najvažniju ulogu u razvoju ličnosti. Iz kuće sve kreće, zar ne? Iskustvo koje roditeljstvo donosi mijenja vas u svemu, razmišljate o situacijama o kojima prije niste ni sanjali. Drugačije se odnosite prema životu i sada kada su moja djeca već dovoljno odrasla, stalno mi je jedna misao prisutna da je lični primjer najbolji primjer. Zato se trudim da ono što govorim i pokazujem svojim ličnim primjerom. Mišljenja sam da moja djeca, iako sam ih rodila, nisu moje vlasništvo, ja ih ne posjedujem. Ja kao roditelj treba da im budem mentor na njihovom putu, neko ko će znati prepoznati i usmjeriti na pravi put. Želim da moja djeca razviju svoju svjest o tome da razmišljaju svojom glavom, da zaju  šta žele, šta je za njih dobro čak iako ja kao roditelj se sa tim ne slažem, želim da znaju da donesu odluku kad je to potrebno i da snose odgovornost za to, da znaju da svaka greška nas nečemu uči i da pored toga ustanemo i idemo dalje. Želim u konačnici da budu sretna i da svako nađe svoju životnu svrhu jer jedino tako možemo imati zdrave generacije, koje će znati kako treba živjeti.

Zadnjih godina, pa i decenija žene su u fokusu. Koliko smo se uspjeli odmaknuti od floskule da je ženi mjesto u kuhinji i koliko će nam još trebati da bh.žena dobije poziciju u društvu koju zaslužuje?

Ovo je tema koja postoji od kad je svijeta i vijeka, čini mi se. Smatram da žene nose jednu posebnu energiju koja je dugačija u odnosu na mušku, ne bi smo se trebale porediti po bilo čemu. Svaki spol ima svoju ulogu, koju bi trebalo da jednostavno prihvati, nije svakoj ženi mjesto u kuhinji niti je svakom muškarcu mjesto na nekoj važnoj funkciji, ukoliko oni sami tako ne odluče. Žene imaju već tu poziciju u društvu, samo treba da se odluče i da je preuzmu. Kada vi doneste odluku da nešto hoćete da napravite, postignete nema te prepreke koju nećete moći zaobići, niti će te dopustiti da vas neko zaustavi, samo je pitanje odlučnosti. Promjena se već događa, puno je primjera oko nas koji nam to pokazuju, mijenja se svijest generacija da su muškarac i žena ustvari  partneri, da jedino zajedno mogu da postižu postavljene ciljeve i tako grade zdrav zajednički život, porodicu i brak. Ipak svi smo različiti  i kada ulazimo u partnerske odnose nosimo sa sobom sve što smo do tada naučili, naš odgoj, tradiciju, vjeru, tako i onaj drugi. Jako važno shvatiti i razumjeti onog drugog i graditi svoj sopstveni svijet, jer tu nema pravila ni uputstva, vi ih gradite samo za sebe i po njima živite.

Koja je vaša definicija SUPER ŽENE?

U predhodnom odgovoru sam rekla jednu činjenicu, a to je da žene na ovom svijetu nose jednu posebnu energiju, energiju stvaranja, nježnosti, ljepote, kreacije. Smatram da je svaka osoba jedinstvena, a posebno žena. Nama je data velika  pokretačka snaga koju bi bilo lijepo da znamo i naučimo da koristimo. Da budemo ispunjenije, zadovoljnije, da postižemo ono što želimo i kako želimo. Sve smo mi u suštini super žene, samo treba da se probudimo i prepoznamo to što nosimo u sebi.

Neke, svojim poduzetnim duhom, stavom i pokretačkom energijom to već rade, uzimaju život u svoje ruke, svjesno radeći ono što vole i u čemu su najbolje ili će to tek da postanu.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!