Britanski list Daily Mail objavio je tekst pod naslovom “Šta će se dogoditi kad umre engleska kraljica?”, i to nakon što je Elizabeta II u utorak otkazala predviđeno pojavljivanje u londonskoj katedrali Sen Pol, jer se “loše osjećala”.

Elizabeta II, koja je postala kraljica nakon očeve smrti 1953, sa svoje 92 godine najdugovječnija je kraljica na tronu u istoriji britanske monarhije. Njen sin princ Čarls je naredni u liniji za prijesto.

Elizabeta II je imala dugu vladavinu i rijetko je bila odsutna s javnih događaja iz zdravstvenih razloga. Ipak, kako stari, Britanci i drugi kraljevski fanovi pitaju se šta će se dogoditi u budućnosti.

Kad Elizabeta II umre, prvo će za to saznati premijer i to šifrovanom lozinkom. List The Guardian piše kako će šifra biti: “Londonski most je spušten” (London Bridge is down).

Prema Business Insideru, većina osoblja u palati će biti poslata kući pa će se započeti period komemoracije u trajanju od oko 12 dana, što će Britaniju prilično koštati.

Datum sahrane i krunisanja njenog naslednika biti će proglašen praznikom, a predviđa se da će koštati zemlju između 1, 2 i 6 milijardi funti.

Tokom perioda žalosti BBC će otkazati sve humorističke emisije.

Ako kraljica umre u toku noći, vijest će biti objavljena u osam sati ujutro. Ako objava bude tokom radnog vremena, londonska berza će vjerovatno prestati s radom.

BBC novinari s vremena na vrijeme vježbaju objavu te vijesti. Oni, također, imaju pri ruci crnu odjeću kako bi izbjegli neprimjereno pojavljivanje tokom izvještavanja o smrti u kraljevskoj porodici.

Nakon njene smrti, promjeniti će se i tekst nacionalne himne tako što će se dodati dio upravo o njenoj smrti. Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mjesta će biti zatvorena.

Za to vreme, posebno veče će u palati Svetog Jakova objaviti nasljednika Elizabete II, nakon čega će novi monarh istupiti. Nakon toga političari će se zakleti na vijernost novom vladaru.

Tijelo Elizabete II će za to vreme biti izloženo u Vestminsterskoj palati, gdje će javnost moći da joj oda počast.

Izvor: index.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!