Nekada „sirotinjsko“ jelo danas je jedno od omiljenih širom svijeta. Iako je Italija dom pizze, zanimljivo je da su danas samo dva italijanska grada na listi gradova sa najljepšom pizzom na svijetu. I to ne čak ni na prvom mjestu! Pogledajte listu gradova, a ako neki budete obilazili, evo preporuke gdje obavezno da probate pizzu.

5. Melburn

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Uputite se u srce italijanske četvrti, tačnije ulicom Lygon gdje je najveća koncentracija picerija u čitavoj Australiji. Inače, ovo je i zemlja sa najvećom italijansko-australijskom populacijom, pa savršena pizza prosto teče kroz vene i jednih i drugih. Neke od najboljih picerija na svijetu u pravo se nalaze u Melburnu, kao što su picerije Ombra (76 Bourke St) i Gradi (99 Lygon St).

 

 

4. Rim

 

 

Vječni grad je takođe mjesto na kojem se pravi jedna od najljepših pizza u svijetu. Gumasti, pizza-hljeb koji dolazi pravo iz rerne servira se po parčetu, tačnije ’al taglio’. Dok budete lutali prelijepim rimom obavezno napravite dvije pauze – picerije Pizzarium (Via della Meloria 43) i Emma (Via del Monte della Farina 28).

3. Njujork

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Mala Italija nije što je nekad bila, a epicentar Menhetna sve više potiskuje kineska četvrt. Šta je ostalo od Male Italije u Njujorku nalazi se između Canal Street i Broome Street, a i to što je ostalo je veoma malo i kako piše „Njujork tajms“, nema previše veze sa Italijom. Pizzu za dolar možete kupiti na svakom uličnom ćošku od 39-te do treće ulice. Ipak, Bruklin krije pravu Italiju. Obavezno svratite u restoran Grimaldi’s Pizza (1 Front St) ili u Roberta’s (261 Moore St).

2. Napulj

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Tamo gdje je sve počelo, mjesto rođenja pizze. Mnogi se šale da je Vezuv izbacio ne samo lavu, nego i pizzu, a triokolor od paradajza i mocarele je upravo usavršen u Napulju. Gdje probati najljepšu pizzu? Obavezno, ali obavezno, posjetiti Pizzaria La Notiza (Via Michelangelo da Caravaggio 53).

1. Čikago

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Iako su mnogi skeptični oko porijekla pizze iz Čikaga, te smatraju da ovaj grad ne zaslužuje da se nađe ispred Napulja, samo da napomenemo da je pizzerija Pizano pravila „čikago“ picu još 1943. godine. Pizze sa debelim tijestom su stavile ovaj grad na mapu, a noviji restorani čak prave pizza-pite. Spacca Napoli (1769 W Sunnyside avenija) ima sve vrste pizza koje poželite – debelu, napuljsku, u obliku pite… Ma, na sve moguće načine.

Izvor: B92

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!