Dermatolog Nikolas Perikone je otkrio jedinstveni plan ishrane koji zagarantovano popravlja strukturu kože, i to na duže staze…. Ukoliko želite da vam koža izgleda ljepše i zdravije, počnite sa držanjem dijete koju je osmislio Nikolas Perikone, dermatolog na Univerzitetu u Mičigenu.

Ovaj način ishrane utiče na smanjenje oštećenih površinskih slojeva kože koji nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.

Jelovnik nije usmjeren prvenstveno na gubljenje velikog broja kilograma, ali je zato dobar za jačanje imuniteta, kao i za usporavanje procesa starenja kože.

Perikoneov način ishrane podrazumijeva uzimanje namirnica bogatih antioksidansima, proteinima i esencijalnim uljima. Trebalo bi jesti žitarica od cijelog zrna, ovas, mahunarke, kao i velike količine voća i povrća.

Savjetuje se uzimanje avokada, bobičastog voća, dinje, paprike, kao i što više zelenog povrća kao što su zelena salata, špinat, špargla, brokoli, grašak. Od proteina treba uzimati jaja, piletinu i ćuretinu bez kožice.

Kao dobar antioksidans preporučuju se i losos, međutim ukoliko vam je budžet ograničen, dobra zamjena su i druge vrste riba koje su bogate omega-3 kiselinama. Mlijeko treba izbegavati, a od mliječnih proizvoda možete jesti sir i piti jogurt sa niskim sadržajem masnoće.

Biljno ulje zamijenite maslinovim, i izbjegavajte unos zasićenih masti. Hljeb, alkohol, krompir, rižu, kao i brzu hranu nemojte jesti jer oni loše utiču na kožu, ali i na kilažu.

Da bi koža bila zdrava i sjajna u toku dana trebalo bi da popijete osam do 10 čaša vode. Dozvoljena je i šolja zelenog ili crnog čaja. Gazirane sokove i slatkiše izbacite iz upotrebe jer sadrže veliki broj aditiva i ugljenih hidrata.

Primjer jelovnika

Doručak: Čaša vode, omlet od dva jajeta, 125 g kuhanog ovsa, 75 g bobičastog voća ili tri kriške dinje

Ručak: 150 g ribe sa roštilja, 200 g zelene salate prelivene maslinovim uljem, jedna kriška dinje, čaša vode

Užina: jabuka ili kruška, 180 ml jogurta, 50 g bundevinih sjemenki, čaša vode

Večera: 150 g ribe sa roštilja ili 150 ćuretine, 200 g zelene salate, 125 g zelenog povrća kuhanog na pari (brokli, špargla, špinat), jedna kriška dinje, čaša vode

Izvor: Elle.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!