Jednostavno rečeno, neko može biti zavisan od brze hrane na isti način kao i narkoman od droge. Uključene su iste oblasti u mozgu – i isti neurotransmiteri – a i mnogi simptomi su identični. Zavisnost od hrane je relativno nov (i kontroverzan) termin, pa ne postoji precizan podatak koliko se često javlja. Ova pojava je slična drugim poremećajima u ishrani, uključujući bulimiju, kompulsivno prejedanje i “nezdrav” odnos prema hrani.

Prerađena hrana ima moćno dejstvo na centre “zadovoljstva” u mozgu, uključujući i neurotransmitere, poput dopamina. Najproblematičnija je brza hrana, kao i ona koja sadrži šećer, pšenicu ili oboje. Tu nije riječ o nedostatku volje ili nečem sličnom, zavisnost od hrane uzrokovana je jakim lučenjem dopamina, što mijenja biohemijsku ravnotežu mozga. Mnoge studije su potvrdile daje zavisnost od hrane stvaran problem.

RIJEŠI TEST!!!

Ne postoji test krvi koji može potvrditi daje neko zavisan od hrane. Kao i druge zavisnosti, u pitanju je problem u ponašanju. Ovo je osam simptoma tipičnih za zavisnike od hrane:

1. Često imate potrebu da jedete određene namirnice, uprkos tome što ste siti i što ste upravo pojeli hranljiv obrok.

2. Kad pokleknete i počnete da jedete hranu za kojom ste žudjeli, često pojedete više nego što ste namjeravali.

3. Kad jedete ono što ste željeli ne prestajete dok se ne prejedete.

4. Često osjećate krivicu kad pojedete neku hranu, ali to ubrzo ponovo činite.

5. Ponekad pronalazite izgovore zašto treba da jedete onu hranu za kojom žudite.

6. Više puta ste pokušali da prestanete da jedete, ili ste postavljali neka pravila u vezi s određenom hranom, ali bezuspješno.

7. Često se krijete od drugih kad jedete veliku količinu nezdrave hrane.

8. Osjećate da ne možete kontrolisati koliko brze hrane jedete, uprkos tome što znate da vam šteti (tu spada i gojenje).

Ako se pronalazite u četiri do pet ovih tvrdnji, onda imate ozbiljan problem s hranom. Ako se pronalazite u šest i više rečenica, onda ste zavisnik/ca od hrane.

Kako se izlečiti od zavisnosti

Postoji nekoliko načina da se pripremite kako bi vam promjena bila što lakša:

“Okidači” Napravite listu hrane za kojom često imate potrebu, ili kojom se prejedate. To su tzv. okidači, koje morate potpuno izbjegavati.

Mjesta sa zdravom hranom Napravite listu svih mjesta gdje se prodaje kvalitetna hrana. To je važno jer može spriječiti da pokleknete kad budete gladni, ili kad vam se ne bude kuhalo.

Šta treba da jedete: razmislite o tome šta ćete jesti. Neka to bude zdrava hrana koju volite.

Za i protiv: napravite nekoliko kopija liste “za i protiv”. Jednu kopiju držite u kuhinji, drugu u kolima, a treću u novčaniku ili torbi. Trebaće vam podjsetnik zašto sve to radite. Nemojte započinjati “dijetu”, već odložite gubljenje kilograma za najmanje mjesec dana. Prevladati zavisnost od hrane teško je samo po sebi, a ako tome dodate glad i ograničenja, cijela stvar će postati još teža.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!