Žene često same sebi postavljaju pitanja – šta je moglo dovesti do pojave raka?

Većina vjeruje kako značajne promjene u prehrani mogu uveliko utjecati na krajnje rezultate. Iako na ovaj način ne možete u potpunosti izliječiti rak, stručnjaci se slažu kako ipak, značajno možete poboljšati imunitet i lakše podnijeti tretmane.

Šta je korisno

Ne postoji hrana niti suplementi koji mogu djelovati kao magični eliksir, kako bi odagnali i spriječili rak da se vrati.

Ako se oporavljate od operacije, primate hemoterapiju, idete na zračenje ili neki drugi tretman, glavni cilj vam je, naravno da se riješite bolesti i dobro podnesete liječenje. U tome vam može pomoći hrana.

Ne možete tačno predvidjeti kako će terapija teći, značajnu ulogu će igrati i vaše opće zdravstveno stanje i kilaža. Kad prolazite kroz tretman osluškujte tijelo i reakcije. Neke žene nastavile su normalno pripremati jela i raditi tokom tretmana. Bit će i dana kada ćete osjećati slabost i nećete imati apetita. Budite fleksibilni, prilagodljivi i uz pomoć ljekara i nutricioniste osmislite dobru dijetu.

Mnogo voća, povrća i proteina, izbalansiran izbor, ponudit će vam dovoljno snage u borbi. Jačat ćete imunitet i lakše se boriti sa eventualnim infekcijama tokom liječenja.

Vodite se sljedećim preporukama:

1. Uvrstite u jelovnik puno više voća, povrća i cjelovitih žitarica.
2. Smanjiti unos masnoća.
3. Jedite manje ukiseljene i dimljene hrane.
4. Pazite na zdravu kilažu (nekim ženama savjetuje se i da smršaju).
5. Ako ste ga konzumirali, alkohol potpuno izbacite.
6. Jedite organski uzgojene namirnice.
7. Povećajte unos puretine i piletine, ribe (tri puta sedmično), mahunarki i leće.
8. Brokula, kelj, kupus, posebno prokulice, vrlo su važni u prehrani, kao i žitarice i sirova hrana.
9. Obavezno iznesite na sto: rižu, kukuruz, pšenicu, salatu, špinat, blitvu, repu, kelerabu, potočarku, celer, peršun, mrkvu, gotovo sve vrste luka, posebno bijeli, soju, grašak, kikiriki, rogač, krastavac, patlidžan, paradajz, tikvice, bundevu, zeleni čaj, hren, sjemenke lana i kima, bosiljak, žalfiju, nanu, citrusno voće, šipak.

Još korisnih namirnica

Maslinovo ulje obavezno se preporučuje. Najmanje dvije kašike dnevno, primjera radi uz svježe povrće. Koristite kašiku ekstra djevičanskog maslinovog ulja na šolju nasjeckanog svježeg povrća.

Kad birate zeleno povrće, neko to bude ono sa tamnijim listovima, poput špinata, jer je pun folata i B vitamina.

Paradajz bi, također, trebali uključiti u prehranu, jer obiluje likopenom, moćnim antioksidansom, koji štiti od raka, ali i zaustavlja razvoj malignih ćelija.

Namirnice koje trebate ograničiti
1. Govedina
2. Janjetina
3. Sirevi
4. Masni namazi
5. Krekeri
6. Margarin
7. Grejpfrut
8. Slatkiše zamijenite zdravim grickalicama (orašasti plodovi i suho voće).

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!