Prije odlaska na spavanje prigušite svjetlost, isključit muziku i TV i izbjegavaje visoku ili nisku temperaturu u sobi. Ako je potrebno stavite čepića za uši, provjetrite prostoriju prije spavanja, spustite roletne…

Izbjegavaje konzumiranje tekućine nakon 20 sati uvečer, što će smanjiti broj buđenja po noći zbog mokrenja. Posebno se to odnosi na alkohol koji početno smiruje i može olakšati padanje u san, no on se tokom spavanja počne razgrađivati i izlučivati iz organizma, što izaziva snojenje ili potrebu za odlaskom na WC.

Iako vam se čini kako će vas cigareta prije spavanja opustiti to nije tačno. Nikotin je stimulant i svakako ga ne bi trebalo konzumirati, posebno neposredno pred spavanje ili prilikom buđenja po noći.

Ne preporučuje se spavanje tokom dana, osim kratkog odmora od 10-15 minuta otprilike osam sati nakon buđenja. Posebno se to odnosi na ljude koji teško usniju, pa bi oni trebali u potpunosti izbjegavati dnevno spavanje.

Kofein je još jedan stimulant, a nalazi se u kafi, neki gazirani sokovi, čaj, čokolada i različiti lijekovi koji se mogu dobiti bez ljekarskog recepta u sebi sadrže kofein, pa bi ih trebalo izbjegavati barem četiri do šest sati prije spavanja. Međutim, ljudi koji konzumiraju velike količine kofeina moraju paziti da ne smanje njegov unos suviše naglo, jer to može izazvati glavobolje, te tako onemogućiti san.

Konzumiranje velikih količina hrane neposredno prije odlaska u krevet sigurno će loše utjecati na spavanje. Preporučue se izbjegavanje proteina koje je bolje zamijeniti ugljikohidratima ili mliječnim proizvodima.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!