Konzumacija hrane je osnovna životna potreba, no uprkos tome i dalje velik broj ljudi ne zna ili ne želi naučiti kuhati. U dvadesetim godinama života eksperimentišemo s kuharskih tehnikama i okusima, a u tridesetima bi već svako trebao znati pripremiti ovih sedam jela. Ona ne zahtijevaju preveliko kulinarsko znanje, ali ih svi obožavaju jesti.

1. Pečeno pile
Piletina je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na 1001 način. Prži se na tavi, pirja se, pohuje i pošira. No ko nas se za porodične ručkove obično peče cijela ptica, te poslužuje s krompirima i salatom. Nemojte se prepasti ovog zadatka – pečenje cijelog pileta uopće nije nikakva nauka.

Pridržavate li se ova tri važna savjeta, rezultati neće izostati:
– Udubinu očišćene i dobro začinjene ptice napunite polovicom luka i jabuke (može i limuna) i tako sačuvajte vlažnost jela.

– Krilca stavite ‘iza leđa’ kako meso ne bi izgorjelo, a batkove povežite zajedno kuhinjskom špagom.

– Piletinu stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 175 stepeni. Dužina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja. I ne zaboravite tokom pečenja podliti meso sokovima od pečenja.

2. Pečeni krompir

Hrskav izvana, a mekan iznutra? To je sve što želimo od savršenog pečenog krompira! Idealan je prilog za uz mesna i riblja jela, a može se jesti i samostalno uz kakvu sezonsku salatu. Uz to lako se priprema, pa stvarno nema izgovoralike da ne naučite pripremati ovo jelo. 

3. Odrezak
Kvalitetno meso nije jeftino, pa je odgovarajuća termička obrada šnicli najmanje što možete učiniti za sebe i svoj novčanik. I to bez obzira preferirate li svinjetinu, junetinu ili janjetinu, odnosno odrezak pečen na tavi ili roštilju.

Pečenoj šnicli se svako veseli, pa svakako naučite upotrebljavati kuhinjski termometar ili ruku kako bi znali ocijeniti kada je meso sirovo, srednje ili dobro pečeno.

4. Varivo od graha (s kobasicom)
Grah je jedno od omiljenih jela na našim prostorima, a od njega se obično kuhaju mirisna variva s dodatkom špeka, kobasica, tjestenine i slično. Bez obzira koju varijantu preferirali, bazični grah morate znati pripremiti. Da, da, to uključuje i namakanje graha večer prije kuhanja. Korištenje onog iz konzerve se ne računa. 
5. Sarma
Mama kuha najbolju sarmu, zar ne? No to nije razlog da ne naučite praviti ove ukusne svitke od kiselog zelja i mljevenog mesa i sami. 
6. Tjesteninu s umakom
Kada ste vi ili vaši ukućani gladni, ali ne znate što biste pojeli – brzopotezno jelo s tjesteninom je izvrsna ideja. Kupovnu sušenu tjesteninu zna skuhati i tinejdžer, no s vremenom savladajte i pripremu odličnog umaka u kojem će uživati sva osjetila, a koji će se savršeno sljubiti s paštom. 

7. Palačinke
Nije svako predodređen za pečenje slastica, ali palačinke bi se trebale naći na jelovniku baš svakog kuhara amatera. Koje su vam najdraže: slane ili slatke s pekmezom i čokoladom?

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!