Postoje priče koje zaslužuju našu pažnju a takva je priča o knjizi “Zašto ne volim juli, moja Čupavice”. Indira Ćosić Smajlović majka je koja se izborila  sa svom svojom životnom boli i odlučila sva iskustva pretočiti u navedenu knjigu. Vjerujemo da njena kćerka Jasmina nastavlja duhom živjeti kroz njene riječi a evo šta nam je o knjizi i promociji kazala Nikolina Husičić, djevojka koja je velika podrška ovoj majci.

“Nikad ne kukaj nad malim stvarima”.

S ovom rečenicom tj. izjavom autorice knjige “Zašto ne volim juli, moja Čupavice” Indire Ćosić Smajlović započela bih osvrt na sam tok dešavanja u knjizi. Ja, Nikolina Husičić kao neko tko je pročitao knjigu, zapravo znala sam tu priču i prije objave knjige.

Kratko želim da vas uvedem u to šta tamo piše. Knjiga je zasnovana na istinitom događaju same autorice i jako je teška kao i emotivna.  Izaziva lavinu osjećaja i emocija, opisala je cijeli svoj život. Indirina najveća sreća, Jasmina, rođena je u aprilu 1994. godine. Ujedno je to i njena najveća bol. Jasmini je sa 12 godina ustanovljena dijagnoza osteosarkom. Da, nažalost rak.Njena borba, njeno liječenje trajalo je skoro 4 godine i završilo se najgorim mogućim ishodom smrću. Smrću Čupavice.

Indira je žena koja nakon smrti svoje kćerke ostaje sama i počinje njena druga borba koja traje 8 godina, psihička nestabilnost, žaljenje, bol. Nakon 8 godina smogne snage da otvori dnevnik svoje Čupavice, smogne snage da sve to iznese na papir.

Na početku su to samo bili statusi na socijalnoj mreži Facebook putem  koje je jedna gospođa reagovala i željela Indiri pomoći da sve to predoči u knjigu. I eto ga,  knjiga je ugledala svjetlo dana te  tim ostvarila svoj prvi san.

Prva promocija održana je u Srebreniku i biva  jedna od najposjećenijih promocija u tom gradu. Njena druga želja je otvoriti Fondaciju od koje bi ona željela samo da ta ista Fondacija nosi ime Jasmina. Fondacija bi služila oboljelima i sav prihod od kupovine knjige koja kosta 10km ide u otvaranje Fondacije.

Željela bih da je svi pročitate iz razloga što  ima jako dobro štivo koje će nas naučit koliko snage i želje moraš imati nakon svega proživljenog i da nastaviš živjeti sa  svojom prošlošću. Naučiti će vas Indirina knjiga kako da se lakše nosite sa životnim nedaćama, kako sve ima svoj kraj a iza svakog kraja počinje novi početak. Za nju je promocija i otvaranje slike na kojoj su delfini  PONOVO ROĐENJE, a na promociji u Tuzli  otkrit ćemo vam šta njoj znače ti Delfini. Indirina duša je prazna, nema majke, nema oca, nema porodicu, nema ni onaj jedini razlog svoje sreće koji je nosila 9 mjeseci. Umrla je Čupavica!

Hrabra djevojčica koja je sve podnosila sa osmijehom. Indira ima NAS, kad kazem NAS mislim na sve ljude koji su bili i ostali uz nju tokom svih ovih godina i Indira nikad neće biti sama. Želim da vas, građane Tuzle pozovem na promociju knjige 19.01.2018.g u 18h u Bkc-u da dođete, uveličate i čujete priču jedne majke, jedne hrabre žene.

Želim da se zahvalim direktoru BKC-a Edisu Bajiću i drugu Mahiru Mešaljicu koji su nam omogućili salu za održavanje promocije…Svima vama sam duboko zahvalna i u svoje i u Indirino ime…Dobro nam dosli!

S poštovanjem Nikolina Husičić

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!