Tata Klint Edvards, koji vodi vrlo popularan blog o roditeljstvu pod imenom ‘Nemam pojma šta radim: Tatin blog’, nedavno je doživio situaciju poznatu mnogim roditeljima, ali i vrlo neprijatnu zbog onih ljudi koji se još uvijek nisu ostvarili u roditeljskoj ulozi. Naime, njegova dvogodišnja kćerkica imala je u restoranu napad bijesa, svojstven njenom uzrastu.

 

“Evo me, zaglavljen sa dvogodišnjakinjom u kolima. Izašli smo na porodičnu večeru i ona je doživjela ‘nervni slom’ zbog toga što joj mama nije dozvolila da baca pileće štapiće. Počela je da vrišti i da se bacaka, a s obzirom da sam ja bio pri kraju jela, meni je pripala ta čast da je izvedem iz restorana”, napisao je Klint na svojoj Fejsbuk stranici.

Ubrzo je uslijedio najteži dio – suočavanje sa osuđujućim pogledima gostiju.

“Svi su nas skenirali pogledom, a najviše oni bez djece, pretpostavljam. Niko ko ima djecu ne bi uputio takav ‘ubilački’ pogled koji govori: ‘Ako ne umiješ da kontrolišeš svoje dijete, nemoj ni da izlaziš’”, objasnio je Klint i u svoju odbranu na dalje napisao nešto sa čime će se složiti svaki roditelj koji je pretrpio dječiji izliv besa.

 

“Ne. Ne mogu da je kontrolišem. Ona ima dvije godine i trebaće joj mnogo više da nauči kako treba da se ponaša u javnosti, a jedini način na koji ću je ja to naučiti jeste da je izvedem napolje i da joj pokažem šta je dobro, a šta ne. To ću uraditi tako što ću joj ponoviti ‘ne’ milion puta, puštajući je da se baca i vrišti i govoreći joj ‘ne’ ponovo. Žao mi je vas koji ste bili iznervirani u restoranu, ali i vi ste dio ove prakse. Vaši roditelji su isto činili kada ste vi bili mali i zbog toga vi sada umijete da prepoznate kada dijete uradi nešto iritirajuće i nepristojno u javnosti. Prije nego što i sami postanete bijesni i prije nego što bilo koga osudite, shvatite da ne svjedočite nečemu što se zove loše roditeljstvo, već gledate roditelja koji se na svaki mogući način trudi da popravi situaciju.”

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!