Čaroban novi trend, kada su u pitanju vjenčanice, osvojio je srca mnogih budućih mladenaca, ali onih koji ne planiraju još da stupe u brak. Vjerujemo da će se i vama svidjeti.

vencanica-nebo-plava
boredpanda.com

Skroz bijele vjenčanice su izašle iz mode, ali od sada možete imati bijelu vjenčanicu drugačiju od svih jednostavnih. Nisu više novost vjenčanice u bojama, ali ono što je novo jesu bijele vjenčanice sa primjesama različitih boja, takozvane ombre vjenčanice. Prelijepo zar ne?

vencanica-dugine-boje
boredpanda.com

Postoje dva razloga zbog kojih ćete ove nove vjenčanice obožavati. Prvi je što su one čarobne, bajkovite i jedinstvene, a drugi, jer su veoma praktične. Znate da mlade najveći problem imaju kada se vjenčanice vuku po zemlji. E pa ove vjenčanice rješavaju i taj problem, jer i ako se uprljaju donje ivice, niko neće primijetiti kada je taj dio obojen, koliko se to može primijetiti kada vjenčanica skroz bijela.

vencanica-roza
boredpanda.com

Ove ombre vjenčanice su veoma popularne u posljednje vrijeme, a dizajneri širom svijeta ih sve više prave u različitim bojama i nijansama.

Nekada su vjenčanice predstavljale haljine koje se nose na vjenčanju. Bile su bijele boje, jer bijela boja simbolizuje čednost i nevinost, kakva je trebala i mlada da uđe u brak. U svečanijim prilikama, kakva je bila svadbena svečanost, nošena je novija odjeća, izrađena od kvalitetnijih materijala i ukrašena sa više dekorativnih elemenata. Posebno obilježje nevestinskoj odjeći davali su nevestinski vijenac i veo. Vijenac je imao obrednu funkciju – da štiti nevjestu od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Evropski uticaj u odijevanju srpske građanske klase postaje vidljiv od sredine 19. vijeka. Od osamdesetih godina 19. vijeka, kada ovaj uticaj preovladava, vjenčanice počinju da prate modnu liniju svoga vremena. Danas vjenčanice mogu biti različitih boja, a ove haljine se ne moraju nositi samo na vjenčanju, često se nose i u drugim prilikama.

Izvor: Boredpanda.com

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!