Tokom trudnoće veoma je važno da vodite računa o ishrani. Sljedeće smjernice pomoći će vam da izbjegnete loše, ali i da razvijete dobre navike kada je u pitanju spremanje hrane tokom drugog stanja.
Jedan od glavnih problema današnjih trudnica je ishrana. Sa sve prisutnijom prerađenom hranom i lancima brze hrane, buduće mame nesvjesno mogu da naude sebi i bebi koju nose.
Poznato je da značajan procenat hrane koju jedemo ne ide u prilog našem zdravlju. Međutim, tijelo žene tokom trudnoće zahtjeva zdraviju ishranu, pa je zato izuzetno bitno šta ćete jesti, kako biste izbjegli potencijalne rizike tokom devet mjeseci.
Dobra ishrana tokom trudnoće počinje tako što ćete pažljivo birati od čega će se sastojati vaši dnevni obroci.
Slijedeće smjernice pomoći će vam da izbjegnete loše, ali i da razvijete dobre navike kada je u pitanju kuhanje:
1. Ukoliko obrok koji pripremate sadrži čedar sir, parmezan ili bilo koju drugu vrstu sira, umjesto preporučene količine koja stoji u receptu, koristite polovinu. To je 50 odsto manje masnoće, ali sa druge strane ćete unjeti preporučenu količinu kalcijuma i drugih hranljivih sastojaka koje se nalaze u siru.
2. Ukoliko pripremate obrok koji sadrži kristalni šećer ili šećer u prahu, smanjite količinu za 25 do 50 odsto. Obrok će biti manje sladak, ali to je u svakom slučaju bolje, jer ukoliko tokom trudnoće jedete puno slatkiša, rizikujete da dobijete gestacijski dijabetes.
3. Da li ste i vi u ljubavi sa solanicom? Ako jeste i još ste uz to u drugom stanju, vrijeme je da stavite tačku na svoju ljubav, jer višak soli u organizmu može povećati rizik od zadržavanja tečnosti, kao i visokog krvnog pritiska. Ako koristite so pri kuhanju, u trudnoći bi trebalo da smanjite preporučenu količinu za 50 odsto. Ukoliko u receptu stoji da stavite kašikicu soli, vi stavite pola kašikice. Obroku možete dodati neki drugi začin, jer osim što su začini zdraviji, oni zapravo sadrže esencijalne hranljive materije, kao što jehlor, koji je dobar za razvoj bebinog mozga.
4. Najlakši način da jelo učinite ukusnijim jeste dodavanje određenih začina. So je zapravo slab začin, jer treba koristiti veliku količinu kako bi se jelo začinilo. Kao što je već spomenuto, so bi trebalo da izbegavate, ali ukoliko niste ljubitelj ostalih začina, probajte da jelu dodate sirće ili limunov sok.
5. Povrće je jedno od najjeftinijih i najlakših izvora vitamina, minerala i biljnih vlakana. Iz tog razloga, dok ste u drugom stanju slobodno možete da udvostručujete količinu povrća u jelima koje kuvate. Na primjer, ako u receptu piše da stavite jedan krompir srednje veličine i 125 grama graška, vi ćete koristiti dva krompira srednje veličine i 250 grama graška.