Iako je prvenstvo na kome je ovaa djevojčica, “wunderkind”, osvojila titulu viceprvakinje Federacije, održano krajem prošle godine, priče o ovakvim genijalcima nikada ne mogu zastarjeti niti izgubiti na aktuelnosti.

Nevjerovatna je priča ove desetogodišnje djevojčice. Drugoplasirana je takmičarka na seniorskom Prvenstvu FBiH u šahu. Da, dobro ste pročitali – u seniorskoj kategoriji!

Lana se rodila 2007, a njenu genijalnost potiče njen otac Marijo, kojemu zbog svega što jeste također treba uručiti orden. Kao i majci Lejli, koja im pruža svesrdnu podršku.

Marijo i Lejla žele da njihova kćerka iskoči iz sivila u kojem zajedno žive/živimo, pa makar i na ovaj način.

Kako se ja bavim karateom, trener sam zeničkog Čelika, tako je bilo logično da krene mojim stopama. Već sa četiri godine odveo sam je na trening, svidjelo joj se i počela je već od malih nogu da bilježi značajne rezultate. Osvojila je razne medalje, prošle godine izabrana je za najpesrpejtivniju sportašicu zbog rezultata u karateu”, priča Marijo.

To što je odlična učenica i trenira karate nije je spriječilo da pronađe još jednu zanimaciju.

Gledala i naučila

Osim karateom, ja učestalo igram šah i kako su kod mene dolazili juniorski prvaci ona je to gledala i gledajući naučila. Aktivno igra šah od šeste godine. Prošle godine bila je treća u BiH, sada je imala isto bodova kao i prvakinja FBiH, 3,5:3,5, ali su dodatni kriteriji odlučili da bude druga. Možda bi zvučao subjektivno da je sam hvalim, ali mnogo velemajstora tvrdi da je izuzetno talentovana. Od prije 15 dana angažirali smo zeničkog trenera, pa će sada i sa njim igrati“, Marijeve su riječi.

Budući da je kod nas profitabilnije skupljati željezo nego baviti se karateom i šahom istovremeno te sa deset godina biti svjetska senzacija, možda ovi što pretenduju da dogodine budu na vlasti obrate malo pažnju i na ovaj pozitivni sportski primjer.

Ovakvi poput Lane bude nadu. Od takvih u Finskoj prave genijalce, takvi su sposobni kreirati revolucionarne ideje, potaknuti razvoj, donijeti boljitak, u Švedskoj od takvih kasnije nastanu ministri…

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!