Šta je prije nastalo-kokoška ili jaje?

Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u historiji, a ljudi često biraju odgovor ‘jaje’, uz argument da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svijet. Ipak, naučnici sa Univerziteta Sheffield i Univerziteta Warwick imaju drugačiji odgovor.

Njihovo istraživanje pokazalo je da ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška morala da postoji prije jajeta. Taj protein zove se OC-17 i djeluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska neophodna je za zaštitu žumanceta u kojem se razvija pile, piše Daily mail.

Naučnici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i posmatraju njegov razvoj. Otkrili su da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske, tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji čine ljusku. Kristali kalcita mogu se naći u kostima i oklopima raznih životinja, ali se kod kokoški stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste. Tako šest grama ljuske nastaje za samo 24 sata.

100posto.hr

Komentari

Komentari

Nema više članaka