Šta je prije nastalo-kokoška ili jaje?

Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u historiji, a ljudi često biraju odgovor ‘jaje’, uz argument da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svijet. Ipak, naučnici sa Univerziteta Sheffield i Univerziteta Warwick imaju drugačiji odgovor.

Njihovo istraživanje pokazalo je da ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška morala da postoji prije jajeta. Taj protein zove se OC-17 i djeluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska neophodna je za zaštitu žumanceta u kojem se razvija pile, piše Daily mail.

Naučnici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i posmatraju njegov razvoj. Otkrili su da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske, tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji čine ljusku. Kristali kalcita mogu se naći u kostima i oklopima raznih životinja, ali se kod kokoški stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste. Tako šest grama ljuske nastaje za samo 24 sata.

100posto.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!