Historija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Istini za volju, postoje i mnoge druge velike žene o kojima su snimani filmovi, ali djelo sedme umjetnosti ne uspije baš svaki put da na dovoljno dobar način prikaže djela učinjena za vrijeme nečijeg života.

Konkurencija je bila jaka i bilo je teško oduprijeti se želji da se uvrste sve fenomenalne žene koje su kroz historiju bile na čelu nekih velikih svjetskih sila, ali se ipak potkrala poneka kraljica (sasvim zasluženo).

Lista je stala na broju 15, ali se moraju pomenuti i filmovi poput “Željezne dame” (“The Iron Lady”), biografske drame o životu Margaret Tačer (Margaret Thatcher), “Opasan metod” (“A Dangerous Method”) u kojem je opisan uticaj Sabine Špilrajn (Sabina Spielrein) na radove psihologa Karla Junga (Carl Jung) i Sigmunda Frojda (Sigmund Freud), zatim “Mariju Antoanetu” (Marie Antoinette”) o francuskoj aristokratkinji, “Evitu” koji prikazuje život pjevačice Eve Peron (Eva Perón), “Veroniku Gerin” (“Veronica Guerin”) o životu istoimene irske novinarke, kao i komediju “Viski Tango Fokstrot” (“Whiskey Tango Foxtrot”), baziranu na memoarima Kim Barker, te fenomenalni “Život u ružičastom” (“La Vie En Rose”), biografski mjuzikl o životu francuske pjevačice Edit Pjaf (Édith Piaf).

Pa i pored svih ovih posebnih pomena i mjesta na listi, sigurni smo da su izostavljene neke fantastične žene i filmovi inspirisani njihovim životima, ali slijedi 15 odabranih.


ERIN BROKOVIČ (ERIN BROCKOVICH)

Radi se o istoimenom filmu iz 2000. godine u kojem glavnu ulogu tumači Džulija Roberts (Julia Roberts). Džulija je igrajući Erin osvojila mnoge nagrade, uključujući BAFTA-u i Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

Stvarna Erin rođena je 1960. godine i zaslužila je da se o njoj snimi film kada je odlučila da tuži veliku kompaniju u Kaliforniji. Sa veoma malo pravnog znanja, uspjela je da dobije parnicu i dokaže da je kompanija Pacific Gas and Electric odgovorna za kontaminaciju vode za piće heksavalentnim hromom u gradu Hinkli.

Za režiju je bio zadužen Stiven Soderberg (Steven Soderbergh).


JOVANKA ORLEANKA (JEANNE D`ARC)

Jovanka Orleanka je kultna istorijska ličnost i njen život je inspirisao nekoliko filmova. Onaj koji mi preporučujemo je “Stradanje Jovanke Orleanke” (“La Passion de Jeanne d'Arc”) iz 1928. godine, za čiju je režiju bio zadužen Karl Teodor Drajer (Carl Theodor Dreyer). Ulogu Jovanke je igrala Rene Falkoneti (Renée Jeanne Falconetti).

Orleanka se smatra heroinom Francuske zbog svog udjela u lankaserskoj fazi Stogodišnjeg rata. Dobila je na značaju nakon što je opsada Orleana prekinuta samo devet dana nakon njenog dolaska. Ova i nekoliko dodatnih odlučnih pobjeda omogućilo je krunisanje Šarla VII (Charles VII) u Remsu. Taj dugo očekivani događaj je podigao francuski moral i popločao put za krajnju francusku pobjedu.


KRALJICA ELIZABETA II (ELIZABETH ALEXANDRA MARY)

Još jedan veoma uspješan film koji je nominovan za i osvojio nekoliko prestižnih nagrada, a Helen Miren (Helen Mirren) donio BAFTA-u i Oskara.

Ostvarenje u kojem je glavni lik najpoznatija monarhinja našeg doba. Preslatka bakica, vrhovni poglavar Ujedinjenog Kraljevstva, poglavar Crkve Engleske i modna ikona. Elizabeta je rođena 1926, a krunisana je 1953. godine. Prije nekoliko godina (2015. godine) je postala britanski monarh koji je najduže vladao, kao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Sam film prikazuje događaje koji su usljedili nakon tragične smrti princezeDijane (Diana Frances Spencer).

FRIDA KALO ( MAGDALENA CARMEN FRIDA KAHLO Y CALDERÓN)

Film jednostavnog imena “Frida” nastao je 2002. godine i režirala ga je Džuli Tejmor (Julie Taymor). Glavnu ulogu igra Salma Hajek (Salma Hayek), za šta je nominovana za Oskara, dok je samo djelo dobilo ukupno šest nominacija.

Film priča o životu poznate meksičke umjetnice, koja se umjetnosti okrenula nakon ozbiljne saobraćajne nesreće sa trajnim posljedicama. Frida je razvila svoj lični stil, baziran na motivima meksičke folk kulture. Do kasnih sedamdesetih je bila poznata kao supruga muraliste Dijega Rivere(Diego Rivera), ali kada su istoričari umjetnosti otkrili njen rad, postala je značajno ime u umjetnosti.


ŠERIL STREJD (CHERYL STRAYED)

Ime Šeril nije toliko poznato, ali je poznat film “Divljina” (“Wild”), baziran na njenim memoarima. U ovom ostvarenju iz 2014. godine, glavnu ulogu je igrala Ris Viterspun (Reese Witherspoon), a radi se o još jednoj Oskarom nagrađenoj ulozi.

Šeril je američka spisateljica, novelistkinja i autorka memoara, nagrađena mnogim nagradama za svoje bestselere. U njenim memoarima, koji su kasnije adaptirani u film, dokumentovala je svoj više od 1.000 kilometara dug put pješke na stazi Pacific Crest.


ANA FRANK (ANNELIES MARIE “ANNE” FRANK)

Život Ane Frank je dokumentovan u njenom dnevniku, a taj dnevnik je adaptiran za televiziju i film nekoliko puta. Film koji preporučujemo zove se “Dnevnik Ane Frank” (“The Diary of Anne Frank”) i objavljen je 1959. godine, dok je naredne 1960. osvojio tri Oskara.

Ana Frank je postala simbol žrtava Holokausta nakon smrti, kada je njen otac (jedini preživjeli iz njihove porodice) objavio njen dnevnik, koji je ostao sačuvan. U dnevniku, ona je dokumentovala svoj život u periodu od 1942. do 1944. godine. Radi se o jednoj od najpoznatijih knjiga u svijetu, a ujedno i jednom od najpoznatijih filmova.

DAJDO (DIDO ELIZABETH BELLE)

Film koji je prikazao život Dajdo nosi naziv “Bel” (“Belle”) i objavljen je 2013. godine. Još jedna zanimljivost u vezi sa njim jeste da ga je režirala Ama Asante (Amma Asante), žena afričkog porijekla.

Sigurno se pitate ko je bila Dajdo? Dajdo Elizabet je bila prva tamnoputa aristokratkinja. Ona je rođena u ropstvu, kao nezakonita kćerka sera Džona Lindzija (John Lindsey). Nakon što je stekao neko bogatstvo i unapređenje u admirala, poveo je Dajdo sa sobom u Englesku i povjerio je na čuvanje svom ujaku Vilijemu Mareju (William Murray), grofu od Mansfilda.

Iako Dajdo nije uživala u svim privilegijama aristokratskog života, njen položaj nije dovođen u pitanje. Osim njenog statusa, vjeruje se da je Dajdo glavni razlog zašto je Grof Marej 1772. godine donio presudu koja se smatra zvaničnim krajem ropstva u Velikoj Britaniji.


KOKO ŠANEL (GABRIELLE BONHEUR “COCO” CHANEL)

Ostvarenje imena “Koko prije Šanel” (“Coco avant Chanel“) objavljeno je 2009. godine. Radi se o francuskom filmu u kojem glavnu ulogu tumači poznata glumica Odri Totu (Audrey Tautou).

Koko Šanel je bila francuska modna dizajnerka koja je osnovala brend Šanel (Chanel). Proglašena je od strane TIME magazina jednom od najuticajnijih osoba 20. vijeka, a osim odjeće, dizajnirala je torbe, nakit i parfene. Njen parfem Šanel broj 5 (Chanel No. 5) je kultni proizvod koji se i danas prodaje.


DŽEKI KENEDI (JACQUELINE LEE “JACKIE” KENNEDY ONASSIS)

Biografska drama iz 2016. godine u kojoj ulogu Džeki Kenedi tumači fantastična Natali Portman (Natalie Portman). Film prati život Džeki nakon atentata na njenog muža Džona Kenedija (John F. Kennedy).

Osim što je bila prva dama, Džeki je zapamćena po svom stilu, eleganciji i doprinosu umjetnosti i kulturi tokom mandata njenog supruga. Posljednje dvije decenije života bila je urednica književnih izdanja, a i danas spada u osobe iz 20. vijeka koje izazivaju najviše divljenja.

KLEOPATRA (CLEOPATRA VII PHILOPATOR)

Ovog puta radi se o filmu koji je objavljen 1963. godine i prati pokušaje mlade kraljice Kleopatre VII da se odupre imperijalnim ambicijama Rima. Kraljicu igra Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), a sam film je u tom trenutku bio ostvarenje sa najvećim budžetom.

Kleopatra Filopator bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Kraljevstvo je naslijedila sa 18 godina nakon smrti oca i važi za posljednjeg aktivnog vladaoca svoje dinastije.


HIPATIJA

Naziv filma o Hipatiji je “Agora” i radi se o špansko-engleskoj koprodukciji u kojoj glavnu ulogu tumači Rejčel Vajs (Rachel Weisz), dok je za režiju bio zadužen Alehandro Amenabar (Alejandro Amenábar).

Hipatija iz Aleksandrije je bila grčka naučnica i prva istorijski poznata žena koja se bavila matematikom, astronomijom i filozofijom. O njenom životu se ne zna mnogo, jer su stari izvještaji često nejasni i kontradiktorni, te su jasni samo povodom njene nasilne smrti.


DAJAN FOSI (DIAN FOSSEY)

“Gorile u magli” (“Gorillas in the Mist”) je američka drama iz 1988. godine, nominovana za nekoliko Oskara, u kojoj glavnu ulogu nosi Sigurni Viver(Sigourney Weaver). Film dokumentuje život Dajan Fosi, posvećen izučavanju primata.

Dajan je bila zoolog i zaštitnica planinskih gorila. Zahvaljujući njenom strpljivom i brižnom odnosu prema gorilama, ove životinje sa planine Birunga navikle su se na njeno prisustvo, zbog čega je došla u priliku da prikuplja detaljne podatke o njihovim navikama i strukturi zajednice.

ELIZABETA I TJUDOR (ELIZABETH I TUDOR)

“Elizabeta: Zlatno doba” (Elizabeth: The Golden Age”) je naziv ostvarenja iz 2007. godine u kom je ekranizovan drugi dio vladavine kraljice Elizabete I. Iako je scenario većinski fikcija, sama Elizabeta, koju igra Kejt Blanšet (Cate Blanchett), bila je i te kako stvarna.

Elizabeta je bila kraljica Engleske i Irske u doba velikih vjerskih previranja i posljednji je vladar iz dinastije Tjudor. Za vrijeme njene vladavine došlo je do porasta engleske moći i uticaja u svijetu, sa porastom ekonomske moći, cvjetanjem nauke, filozofije i kulture. U to doba započela je i kolonizacija Sjeverne Amerike.


KETRIN DŽONSON (KATHERINE COLEMAN GOBLE JOHNSON), DOROTI DŽONSON (DOROTHY JOHNSON VAUGHAN) I  MERI DŽEKSON (MARY WINSTON JACKSON)

Razlog zašto se ovdje nalaze tri žene jeste taj što su se našle u istom filmu. Radi se o ostvarenju “Nevidljivi faktori” (“Hidden Figures”) iz 2016. godine, koje je bazirano na knjizi istog imena. Ove tri matematičarke u filmu igrajuTaraži Henson (Taraji P. Henson), Oktavija Spenser (Octavia Spencer) iŽanel Mone (Janelle Monáe).

Ukoliko niste veliki poznavalac matematike i astronomije teško je objasniti značaj ovih fenomenalnih žena u pomenutim poljima, ali razumijevanju doprinosi saznanje da su sarađivale sa agencijom NASA i odigrale veliku ulogu u američkom svemirskom programu.


SUFRAŽETKINJE

Za sam kraj liste smo opet stavili grupu žena, ovaj put one koje su imale direktan uticaj na prava žena da glasaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. U pitanju je film “Sufražetkinje” (“Suffragette”), koji je režirala Sara Gavron(Sarah Gavron), a glavne uloge tumače Keri Maligen (Carey Mulligan) i Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter”).

Film je baziran na sufražetskom pokretu u Velikoj Britaniji, jer su njihove sufražetkinje izazvale veliku pažnju, ali i kontroverze, koristeći metode direktne akcije kao što su vezivanje za pruge, podmetanje vatre u poštanske sandučiće, razbijanje prozora, a ponekad i postavljanje manjih bombi.

Izvor: Lola magazin

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!