Međunarodni Dan žena… dan koji je idealna prilika, da se na malo drugačiji način sjetimo važnih ženskih osoba u našem životima. Nerijetko prođe u prazničnom ozračju, mnogima je dan kao i svaki drugi. Također je dan kada možemo razmisliti o tome, kakvo je stvarno stanje žena u društvu, porodici, kada se možemo duboko zamisliti nad time, da li smo uspjeli iskoračiti naprijed, koliko smo unaprijedile sebe, okolinu, izašle iz okvira koje nam crta društvo i okruženje.

Piše: Lejla Čolo

Prođe ta praznična atmosfera, koja traje nekoliko dana prije i poslije 8. marta… i šta onda? Ostale dane u godini, mi posvećujemo drugima, sebi, svojim idealima, razmišljamo, radimo, volimo, učimo.

Sve ovo što imamo danas, ostavile su nam majke i žene koje su njih odgajale i utkale temelje naših života. One su nam uzori, uz njih sebe gradimo, formiramo se kao ličnosti, a na nama je da unaprjeđujemo sebe, druge žene, članove porodice, prijatelje i vratimo društvu kroz sposobnosti vrijednosti koje su nam one usadile. Kada čujem njihove priče, inspirišu me i probude duboke plemenite osjećaje i dodatno potaknu da budem jaka, humana i uporna.

I kada razmišljam o tome, pred očima mi majka. Majka je sjaj života, radost, milost, nježnost i oprost. Ona je ljubav i zaista je sretna osoba koja je ima. Uvijek je tu, uz nas, topla, mila, nježna i spremna da uputi savjet, neizmjernu podršku. Ona je najjača suptilna, duboka veza, ona je blistavi izvor koji napaja srca svoje djece i liječi svaku njihovu boljku u životu. Od prvog njenog osmijeha, nježnih uspavanki, zanosnih priča za laku noć, preko školskih obaveza do poslovnih i životnih savjeta… sve to majka osjeti i zna.

Ona je prvi uzor, primjer i mjera svakom djetetu. Naše mišljenje, stavovi, emocije su protkani njenim bićem, bićem posvećene i hrabre žena svih naših života. I kad ćuti ona ima šta reći, ona uvijek ima posebnu viziju, stavove i ideal. Sve nas je na svijet donijela žena. Zbog toga su heroine i možemo im se diviti kao najsjajnijim zvijezdama na životnom nebu. Gledali mi u nebo ili ne, one su tu i blistaju.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!