Prije nego što sam rodila prvu bebu bila sam ubjeđena da ću biti “savršena mama”- imala sam odgovor i riješenje za sve probleme i bila puna samopouzdanja. A onda sam dobila dijete i otkrila da roditeljstvo nije ni nalik onome što sam očekivala, a time što sam imala visoka (i nerealna) očekivanja samo sam stvorila sebi pritisak.

Ovo su samo neke od stvari za koje sam mislila da moram da radim kako bih ispunila svoja očekivanja i bila “savršena mama”:

Kada sam zamišljala svoj porođaj mislila sam da ću, kada prve kontrakcije počnu, da ostanem kod kuće što duže, a onda ću polako da se spakujem i odem u porodilište, da se porodim bez lijekova i donesem svoje dijete na svijet kao neustrašiva ratnica. Umjesto toga morala sam na indukciju, provela cijelu noć u bolovima, molila za epidural i onda se porodila.

Svaki porođaj je zadivljujuć sam po sebi i niko vam ne dodeljuje priznanje ukoliko to odradite bez upotrebe lijekova.

Prije nego što sam dobila prvu bebicu željela sam da je dojim dok sama ne odluči da prestane. Međutim, kada sam se porodila nisam imala dovoljno mlijeka i bila sam prinuđena da koristim dohranu koja je, uprkos mojim sumnjama, obezbjedila zdrav i pravilan razvoj mog djeteta.

Msilila sam da ću, kada donesem svoju bebu na svijet, biti srećna sve vreme. I bila sam – dok u jednom momentu nisam prestala. Niko mi nije pričao o postporođajnoj depresiji ni kako da se nosim sa tim. Bilo me je sramota što nisam sretna sve vrijeme iako to nije bilo do mene. Osjećala sam grižu savjest što nisam jedna od onih nasmijanih mama koje sve rade sa lakoćom.

U kratkim crtama – bilo je iscrpljujuće! Volim svoju bebu i ona je najljepša stvar koja mi se dogodila, ali sasvim je u redu da spustite svoju bebu da odete u kupatilo, istuširate se ili da se odmorite. U redu je i završiti ono što ste započeli kada beba počne da plače. One će biti dobro, vjerujte mi.

Volim mnoge stvari koje mi je majčinstvo pružilo, to je nezamjenljivo iskustvo koje mora da se doživi, međutim ne volim svaki momenat toga. Neki dijelovi su veoma naporni, napeti i prosto nije sve onako kako su mi pričali, nije sve kao u najljepšoj bajci gde ne postoje problemi, štaviše kao roditelj koji se prvi put sreće sa dosta stvari mogu da kažem da je dosta zahtijevno, ali vrijedno svega.

U današnje vrijeme kada smo sve “super mame”, niko ne želi da prizna da nema odgovore na sva pitanja i da ne znaju uvijek šta rade. Krucijalno je naučiti da nije svaki momenat savršen, ne mora svaka rođendanska torta izgledati kao iz kataloga i da niko nije bezgriješan. Vi ste majka, hrabra, požrtvovana i pažljiva, ne morate biti vrhunska kuharica, dekorater, zabavljač da bi bili dobar roditelj.

Morate sami da naučite kako da pustite stvari da se odvijaju prirodno i da odredite prioritete. Nije lako, trebati će vam malo vremena ali vjerujte, biti ćete dosta sretniji nego prije.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!