Ovo je pitanje koje je postavljeno grupi magistranata na jednom univerzitetu.

Većina magistranata dali su uobičajene odgovore, osim jednog. Samo jedan odgovor na postavljeno pitanje – šta je i ko je babo – zadivio je profesora i izazvao suze u njegovim očima.

Evo njegovog odogovora.

”Babo – u ranom djetinjstvu obućeš njegove cipele i osjetiš koliko su njegove cipele velike, a koliko su tvoja stopala mala.

Staviš njegove naočale na svoje oči i osjetiš posebnu veličinu i gordost.

Obučeš njegov kaput i osjetiš strahopoštovanje i dostojanstvo.

Naumpadne ti neka tričarija i tražiš od njega da ti je donese ili kupi i on to učini sa najvećom radošću i pobrine se da ti to donese bez traženja zahvalnosti.

Vrati se kući s posla i sa osmijehom te privije uz svoje grudi, a ti ne znaš kako je proveo dan i koliko je poteškoća i problema imao u tom danu….

Danas, kada si odrastao, ne oblačiš njegove cipele, jer su stare i ne sviđaju ti se.
Prezireš njegovu staru odjeću i stare stvari jer nisu po tvom ukusu.

Svaki njegov govor upućen tebi doživljavaš kao ukor, a njegova pitanja o tvom stanju i životu doživljavaš kao miješanje u tvoje poslove, pa ti to smeta.

Kada zakasniš on se zabrine za tebe, pa te kritikuje kad se vratiš, a ti zbog toga osjećaš tjeskobu i poželiš da nije s tobom kako bi ti imao više slobode. Podižeš svoj glas prema njemu i nanosiš mu bol svojim odgovorima, a on šuti, ne iz straha, već iz ljubavi i spremnosti da ti toleriše i oprosti svaku pogrešku.

Ti si do jučer zamuckivao u govoru i griješio u izgovoru slova, a on je tvoje greške sa osmijehom i radošću prihvatao.

A ti se danas uzrujaš i osjećaš nelagodu zbog njegovih mnogobrojnih pitanja nakon što su mu, zbog starosti, oslabili i sluh i vid.

Tvoj babo ti nikada nije poželio smrt, ni kad si bio mali, ni kad si porastao, a ti se nadaš njegovoj što skorijoj smrti, jer je postao smetnja tebi i onima oko tebe.

Tvoj babo se brinuo o tebi kad si bio mali, i kad si porastao, i dok si se školovao, brinuo se o tebi u teškoći i lakoći, u svakom stanju, pa uzvrati mu dobročinstvom barem u njegovoj starosti i bolest .

Preuzeto sa FB stranice Najljepsi citati velikih knjizevnika i mudraca.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!