Suprug Keiše Bler je iznenada preminuo sa samo 34 godine i život joj se poslije toga iz korijena promijenio. Ona je za Observer navela 40 lekcija koje je naučila poslije tog tragičnog događaja.

1. Život je kratak. Kada sam postala udovica u 31. godini rekla sam sebi: „Mora da se šališ”. Shvatila sam da treba da živim život po sopstvenim uslovima i da radim stvari koje mi donose radost.

2. Jurenje za najvećom zaradom je besmisleno. Bogatstvo koje steknemo nećemo ponijeti u grob. Jedino što se računa jeste pozitivan uticaj koji imamo u životima drugih.

3. Samoobnavljanje. Poslije smrti muža naučila sam je da je jedini način da se oporavim neprestani rad na samoj sebi.

4. Uzmite neplaćeno odsustvo da ponovo otkrijete sebe. Shvatila sam da je bilo potrebno da preduzmem drastične mjere, pa sam uzela godinu dana neplaćenog odsustva kako bih ponovo otkrila ko sam u stvari.

5. Ignorišite negativne ljude. Oni se nalaze svuda, a vi bi trebalo da živite samo pod svojim uslovima.

6. Manite se samosažaljenja. Kada u životu naiđete na prepreke, samosažaljenje vas neće nikuda odvesti.

7. Bavite se novinarstvom. Kada sam počela da pišem memoare, shvatila sam da je novinarstvom trebalo ranije da počnem da se bavim pošto bih imala puno više uspomena.

8. Vjerujte intuiciji. Dok sam odsustvovala sa posla, počela sam da sve više vjerujem intuiciji i to mi je pomoglo da se nosim sa bolom.

9. Smišljajte recepte. Moj pokojni suprug je imao visok krvi pritisak i shvatila sam da djeca i ja moramo zdravije da se hranimo, pa sam osmislila nekoliko recepata.

10. Molitva i meditacija. Ove dvije stvari su ključan dio vašeg duhovnog preporoda.

11. Odužite se. Kada sam se vratila u Kanadu shvatila sam da moram da postanem vrijedan dio društva i pisanjem želim da pomognem ostalim mladim udovicama.

12. Na nevolju gledajte kao na poklon. Naravno, teško je da na smrt bližnjeg gledate kao na poklon, ali iz tih situacija možete da izađete mudriji.

13. Recite „ne” ponekad. Ako si nešto već uradio i ako misliš da sebi ne bi donio ništa pozitivno, onda je u redu reći ne.

14. Vježbajte svaki dan. Trening je neophodan vašem tijelu baš kao i vazduh i voda.

15. Ne poredite se sa drugima. To je beskorisno pošto svako ima svoj put kojim ide.

16. Budite oprezni s ciljevima. Sebi sam postavila cilj da se nađem na vrhu firme, ali me je smrt muža poremetila. Ambicije sam na neko vrijeme stavila po strani, ali sam shvatila da je životno iskustvo nekad veoma bitnije od poslovnog.

17. Razmišljajte o smrti. Poslije toga ćete se prenuti i počećete da razmišljate o tome šta ste ostavili iza sebe.

18. Isplanirajte budućnost. Životno osiguranje je veoma bitno, a to sam, nažalost, shvatila poslije smrti supruga.

19. Planirajte dug život. Neki od nas će nesumnjivo doživjeti stotu godinu, a svako bi trebalo da zna u kakvom se trenutno zdrastvenom stanju nalazi.

20. Rizikujte. Rizici su neophodni kako biste ostvarili pojedine ciljeve.

21. Investirajte. Naučite sve o nečemu u šta želite da uložite novac i držite se toga. Vodite računa da to bude nešto što volite.

22. Isplatite dugove. Bilo da je studentski zajam ili bilo šta drugo, vraćanje dugova je uvijek dobra stvar.

23. Ne brzajte. Nikada ne bi trebalo da donosite ishitrene odluke, a najbolja opcija jeste da odspavate pa tek onda da razmislite o svemu.

24. Budite mentor nekome. Mentorstvo je jedan od boljih načina da se odužimo društvu pošto nemaju baš sva djeca (ili mlađe kolege) mogućnost da uspiju.

25. Pomažući drugima pomažete sebi. Neki od najvećih biznis umova sa kojima sam stupila u kontakt su mi pomogli da se razvijem i lično i profesionalno.

26. Odnos sa ljudima. Ljudi koji imaju najviše poslovnih konekcija uvijek gledaju kako da pomognu ljudima kojima su okruženi, a ne obrnuto.

27. Vodite računa o unesrećenima. Tek kada sam ostala bez muža sam shvatila koliko neko može da bude tužan.

28. Pronađite hobi. Hobiji ili zabavne aktivnosti će vam pomoći da se ratosiljate stresa i omogućiti vam da se opustite.

29. Otkrijte svijet oko sebe. Svuda okolo se nalaze različite kulture, mjesta i kuhinje koje čekaju na vas da ih otkrijete.

30. Otputujte. Obiđite zemlju u kojoj živite, posjetite kanjone, nacionalne parkove, jezera, planine…

31. Uvijek učite. Nikad ne prestajte da saznajete nove stvari.

32. Vrijeme sa porodicom. Svaki minut proveden sa porodicom je blagoslov.

33. Kako da se nosite sa stresom? Kada se nađete u profesionalnoj ili, kao ja, u personalnoj krizi, uvijek je dobro da sa nekim popričate o tome.

34. Zadajte sebi misiju. Moja misija jeste da pomažem mladim kolegama i mladim udovicama.

35. Napravite nalog na društvenoj mreži. Kako biste misiju sproveli u djelo, bitno je da odaberete platformu koja će vam pomoći u tome.

36. Fokusirajte se na prave stvari. Nije bitan broj pratilaca koji imate, već ono šta preko nje radite.

37. Novogodišnje odluke. Svaka godina je novi početak i nužno je postaviti ciljeve koji su ostvarivi.

38. Odmori su bitni. Periodi predaha su sjajan način da poradite na sebi u bilo kom smislu.

39. Živite svaki momenat. U životu ništa nije garantovano, pa svaki trenutak živite kao da je posljednji.

40. Brak je predivna stvar. Ako ste u braku, zagrlite svog partnera. I dalje mislim da su vjenčanja najromantičniji događaji koji postoje.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!