Svaka zemlja vam može ponuditi nešto specifično i autentično, a zaista nema potrebe da obilazite skupe restorane.  Na ulici možete pronaći jeftin i ukusan obrok.

MASALA DOSA U INDIJI

Indijska kuhinja je nadaleko poznata po svojoj slasnosti, a ovo jelo je bilo popularno samo u južnim državama Indije. Međutim, sada je veoma poznato po cijelog Indiji, kao i okolnim zemljama. Tipična masala dosa se pravi od riže, soli, ulja, zelenog čilija, listova karija, senfa, krompira, luka i kurkume.

 

DONER KEBAB U TURSKOJ

Njemački doner kebab, koji se uglavnom zove samo kebabom, predstavili su turski imigranti u Berlinu 1970-ih godina. Tada je uvršten među najpopularniju uličnu hranu u Njemačkoj, ali i drugim zemljama Evrope.

Kada se naziv prevede sa turskog znači “kebab koji se okreće”, a njegovi sastojci su sjeckana jagnjetina, govedina ili piletina, koja je sporo pečena na vertikalnom štapu koji se okreće.

CURRYWURST U NJEMAČKOJ

Smatra se da je ovo jelo izumila Herta Heuwer 1949. godine u Berlinu, kada je odlučila da pomiješa kečap i kari u prahu, koje je dobila od britanskih vojnika u Njemačkoj.

Dobijenu smjesu je prelila preko svinjskih kobasica, koje je počela prodavati na ulici. Ovo jeftino, ali zasitno jelo je postalo veoma popularno među građevincima koji su popravljali porušeni grad. Danas se može pronaći na ulicama skoro svih gradova u Njemačkoj.

ARANCINI U ITALIJI

U prevodu “mala narandža”, ovo italijansko jelo nema nikakve veze sa narandžama, tako ga zovu zbog oblika i boje.

To su punjene kugle riže, pohovane u prezli. Obično su punjene mesom u paradajz sosu, macarelom i graškom. Potiču iz 10. vijeka, sa Sicilije, a danas su arancini tradicionalna hrana tokom praznika Santa Lucia, kada Italijani ne jedu hljeb i pastu. Pored toga, služi se kao brza hrana u skoro svakom regionu u Italiji.

POUTINE U KANADI

Potiče iz provincije Kvebek, priprema se sa pomfritom i sirom, a preliveno je sosom.

 Nekoliko restorana iz Kvebeka tvrde da su upravo oni izmislili ovaj recept, a poutine su omiljena brza hrana u Kanadi.

PIROZHKI U RUSIJI

Radi se o manjoj verziji piroga, ruske verzije pite.

Naziv potiče od riječi pir, što znači fešta, a to jasno kazuje da bi se pirozhki trebao jesti na svakoj proslavi. Većinom se prodaju u kafićima, a punjeni su mesom, ribom, jajima, povrćem ili voćem.

PASTEL DE NATA U PORTUGALU

Stvorili su ga katolički monasi u 18. vijeku. U to vrijeme se u manastirima koristila velika količina jaja za škrobljenje odjeće.

 Monasi su koristili ostatke tih jaja da prave kolače i paste, usred čega je i ovo jelo nastalo. Doslovno se radi o jajetu sa šećerom i puterom, koje je poznato ulično jelo u Portugalu.
Izvor: Lola magazin

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!