Zimi je kosi potreban drugačiji način njegovanja. Želiš li da tvoja kosa i u ovo hladno doba bude lijepa i sjajna, moraš malo promijeniti neke navike.

U zimi su „bad hair“ dani učestaliji – a svako malo trčati kod frizera nije najsretnija varijanta. Međutim, pomoću ovih nekoliko trikova tvoja će kosa ostati lijepa i sjajna i u ove hladne dane!

1. Jednom sedmično nanesi kuru za kosu. A možeš je i sama lako napraviti. Treba ti kašika, (malo ugrijano) kokosovo ulje (ili maslinovo), kašika meda i žumance. To dobro promiješaš, naneseš na kosu te tamo držiš što je moguće duže pod toplim peškirom. To će se pobrinuti za meku i dobro „nahranjenu“ kosu.

2. Pobrini se za dovoljno vode. I to izvana, kao i iznutra! I u hladna godišnja doba jako je važno unositi puno tekućine. Vlasište pati od nedostatka tekućine. Dodatno će pomoći i proizvodi za dodatnu vlažnost kose.

3. Potpuno posuši kosu. Jasno nam je da vrućina šteti kosi. Ali, ljeti je OK ostaviti da se kosa sama posuši, ali u hladne dane se to ne preporučuje. Eventuelno kratko ostavi da se kosa malo sama posuši, a potom je do kraja posuši pomoću fena. Važno je do kraja posušiti kosu jer će joj to dati čvrstinu.

4. Ispiri kosu mineralnom vodom. Voda koja sadrži kamenac djeluje na kosu tako da joj smanjuje sjaj i kosa postaje „teška“. Nakon pranja mineralnom vodom, rastopi se sloj kamenca na površini pa kosa postaje sjajna i meka.

5. Upotrebljavaj nježne šampone. I to najbolje one nakon kojih će vlasište ostati u svom prirodnom stanju. Naime, zrak suh od grijanja i vanjska hladnoća štete kosi, ali i vlasištu. A to može onda dovesti do prhuti i raznih drugih iritacija.

Izvor: miss7

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!