Za vrijeme dojenja tvoje tijelo nekad može djelovati kao da nije tvoje. Možeš se osjećati deblje, oblije, a možeš biti i mršavija nego prije trudnoće. Ovo su neke od promjena koje se dogode u tvom tijelu kada dojiš.

Možda ti se u vrijeme dojenja čini kako to radiš po cijele dane – samo dojiš svoje dijete i ništa drugo ne stigneš. A da ne govorimo o curenju mlijeka u potpuno neprimjerenim prilikama. Ili kada te grudi bole usred noći jer su pune mlijeka i jedino što ti preostaje je probuditi svoje dijete i nahraniti ga. Kako ne bismo željeli da ovo bude tekst u kojem napadamo dojenje, moramo istaknuti da taj proces ima jako puno benefita: “Mame koje doje imaju smanjen postotak opasnosti od raka dojke, srčanih bolesti, raka jajnika, osteoporoze, rematuoidnog artritisa pretilosti”, ističe osnivačica klinike za dojenje u Portlandu Latched on MD, Zarya Rubin.

I doista, dojenje je jaka spona između majke i djeteta, ali neke bizarne stvari se događaju dok dojimo, a evo i razloga zašto…

1. Tvoje bradavice će se oštetiti

Možda zvuči nevjerojatno, ali kada ta mala usta dotaknu  bradavice grudi, doista se može činiti da je to najbolniji osjećaj na svijetu. Čak su prije nekoliko desetljeća žene ribale grudi s žicom za ribanje suđa (auč). Srećom to se više ne radi, ali ima dobra vijest. Što više dojiš, bradavice će biti čvršće i sve manje ćeš osjećati bol kao na početku dojenja.

2. Boli …jako! Barem u početku

Nemoj se iznenaditi ako tvoje bradavice budu jako osjetljive na dodir, ili ako imaš osjećaj da ih probijaju hiljade malih iglica i pribadača. To je osjetljivost živaca jer dijete jako vuče mlijeko dok konačno ne dođe do stabilizacije. Nakon prvog otežanog mlaza, polako se otpušta hormon oksitocin zbog čega se osjećaš sretno. Ono što ne pomaže dojenju, točnije što čini nervoznom za vrijeme dojenja je stres, anksioznost i kofein pa bi to svakako trebalo izbjegavati dok dojiš…

 | Autor: Thinkstock

3. Gubiš tjelesnu težinu ili… ne?

Postoji teorija po kojoj dojenjem u danu trošiš 500 do 800 kalorija, tako da sve kilice koje su došle za vrijeme poroda se polako gube. Ipak, to ne mora biti primjenjivo na svakoj majci. Tačnije, to znači da postoje dojilje koje tek nakon poroda postanu iznimno gladne. Pretpostavlja se da nakon poroda čak dobiju na težini. Ipak, to ne znači da će ostati taj status quo i zbog toga se mama uopće ne mora zabrinjavati.

 | Autor: Thinkstock

4. Nutritivna vrijednost mlijeka se mijenja

To znači da sa starenjem i rastom bebe, i majčino mlijeko postaje drugačije.Mijenja se i kalorijska vrijednost, i gustoća i okus. Kako dijete raste i razvija se, mlijeko postaje bogatije imunološkom sistemu vrijednim faktorima. Isto tako, ako se beba ili mama razbole, mlijeko mijenja okus kako bi se dodatno zaštitili oboje.

5. Želiš iskočiti iz vlastite kože

Ovo doista nema veze s time voliš li ti svoje dijete ili ne, ali činjenica smo nekad umorne od same sebe, pa i od dojenja. Mnoge majke se zbog toga osjećaju krivima jer misle kako djetetu ne pružaju dovoljno pažnje ili ljubavi, no to nije istina. Takva razmišljanja najčešće dolaze zbog odnosa majke prema vlastitom tijelu. Smanjen apetit, loš san i stres uvelike utječu na kvalitetu mlijeka i dojenja uopće. Zato ako osjetiš neke promjene ili primijetiš da ti se nekako i ne da dojiti, obrati se svom doktoru. On će sigurno znati što treba učiniti…

Izvor: Miss7

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!