To prestižno priznanje dodjeljuje se prvi put u BiH od Vijeća za nauku koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Priznanje joj je na prigodnoj ceremoniji, svečanoj sjednici Vijeća, uručio ministar civilnih poslova Adil Osmanović, a ona izjavila da joj je od činjenice što je dobitnica takvog priznanja, draže jedino što će Bosna i Hercegovina više ‘gledati na nauku’. Podsjetila je da su zemlje Evropske unije odavno prepoznale značaj jačanja naučnog potencijala kao neophodnog uvjeta za vlastiti prosperitet.

I mi to možemo, imamo divnu omladinu, naučnike i istraživače”, rekla je prof. dr. Mirsada Hukić i utvrdila da je posvetila život edukaciji omladine, “njenih divnih studenata”.

Prof.dr. Mirsada Hukić naglašava da nije željela otići iz Bosne i Hercegovine jer je to zemlja koja ju je stvorila u naučnom smislu, ulagala u njeno obrazovanje. Te riječi je izgovorila ne krijući emociju i također navela da mnogi ljudi zaslužuju ovu nagradu, da nauka ne poznaje granice i da istraživanje podrazumijeva interdisciplinarni pristup i timski rad.

Prof. dr. Mirsada Hukić, redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, svoj znanstveni pogled usmjerila je prema mikrosvijetu, gdje je između ostalog dala značajan doprinos istraživanju o hantavirusu.

Među brojnim naučnim djelima i njenim zaslugama je i uspostava suradnje s kolegama iz mikrobiološke znanosti iz cijelog svijeta.

Do sada je objavila više od 330 naučnih i stručnih radova te bila autor i koautor 13 objavljenih knjiga.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je navedeno da joj je priznanje dodijeljeno za izvanredne rezultate koji su ostavili neizbrisiv trag u nauci, zdravstvenom sistemu i humanim resursima Bosne i Hercegovine.

Ona je dala novi i značajan kvalitativni i kvantitativni doprinos nauci te doprinijela ne samo promociji nauke u BiH nego i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Izvor: FENA

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!