Britanska kraljica Elizabeta II velika je pobornica tradicije, a nje se posebno drži za vrijeme božićnih blagdana.

 

Cijela kraljevska porodica slavi ih zajedno, i to ne u Buckinghamskoj palači. Božićno odredište je kuća Sandringham u Norfolku, gdje će im se ove godine pridružiti i Meghan Markle, zaručnica princa Harryja. Inače su prisutni samo članovi obitelji.

Kraljica nema hrpu okićenih jelki. Imaju jedan veliki, prirodni bor te jedan srebrni, umjetni u blagovaonici koji koriste već 30 godina. Skromno!

Misa na božićno jutro je obavezna, a onda se svi vraćaju na raskošni ručak. I svake godine jedu isto.

Na kraljevskom blagdanskom stolu nađe se tako salata s jastogom ili škampima, pečena purica s prilozima kao što su mrkve, prokulice i drugo povrće. Ručak ne prolazi bez tradicionalnog “božićnog pudinga”, a kasnije svi zajedno gledaju prijenos kraljičinog božićnog govora.

Što se tiče večere, tu je tradicija malo popustila pa se jelovnik svake godine mijenja. No, Elizabeta II ima jednu tradiciju koju ne propušta. To je, naime, jedini put u godini kad šef kuhinje uđe u blagovaonicu. Razreže meso koje je posluženo za večeru, a onda mu kraljica doda čašu viskija i nazdrave.

Nakon večere, vrijeme je za poklone, a tad se i svi opuste i jedu kolače i slatkiše. Kraljica Elizabeta navodno jako voli čokoladu, i to posebno tamnu, pa se za Božić opusti i uživa.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!