Nemam kćerku, ali pišem za tvoju malu plavušicu i njene vršnjakinje, pišem svojoj curici koja će valjda jednog dana doći na svijet.

Kćeri moja, priče o ženi u poslovnom svijetu i njenom podređenom položaju nisu izmislile nikakve tete koje nazvaše feministkinjama. Ženama se mnogo teže prašta uspjeh, mnogo lakše se odbijaju i gledaju s nekim omalovažavanjem. Mi smo kćeri primitivna sredina gdje su tvoja dva koraka manje vrijedna od jedog koraka tvoga brata. Balkan je takav, ljudi su ovdje naklonjeni još tradiciji nekih davnih predaka.

Svojim licima na prvu pokazivat će kako te zaboga poštuju, dok im leđa okreneš reći će: “Šta će ova”? Dok budeš koračala prema zamišljenom susret ćeš dvije vrste ljudi. One koji te tapšaju po ramenu i čestitaju, a na svakom koraku potkačaju nogu, ali i one koji će glasno da te kritikuju, ali da ti budu vjetar u leđa kad je najpotrebnije.

Tvoja luda mama, prije mnogo godina odlučila je da bude djevojka sa fiks idejama da bi ti curice moja mogla lakše da koračaš utabanim stazama. Znam da će ti na početku svaka lijepa riječ djelovati iskreno, ali vjeruj mnogo njih je praćeno gorkim ukusom. Neki će da ti se dive, traže uzora u tebi, takvi će ti biti motor pokretač.

Kad ih slušaš djevojčice moja, uzimaj sve s rezervom dok se ne uvjeriš djelima ko bi mogao da bude dio tvoje ekipe. Vjeruj u sebe, svoje obrazovanje i sposobnosti, nemoj da poklekneš jer to nije tvoj način. Ti ćeš da budeš mamin borac.

Kad budeš jurila ambicije, prvo juri znanje i ljudskost, uči, glasno govori, nemoj da se bojiš kad zakačiš o prepreku pa padneš. Ljudski je to kćeri, računaj na svoj britki um i veliko srce. Praštaj ljubavi, ali nemoj da zaboravljaš jer kažu dva puta se ista knjiga ne čita.

Obavezno ljudima daj drugu šansu jer tako nisi naivna, samo si dovoljno velika da pokažeš kako si bolja.

Na kraju djete moje, nemoj nikad da se dokazuješ riječima, nego djelima. Izdrži kad je najteže, vjeruj kako je tvoja mama nekada davno prošla baš tim stazama. Budi uporna i smjela jer to je staza sigurnosti  nekih boljih vremena.

Izvor: Tebi na dar

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!