Zatezanje” zgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je “must have”.

I brojna su istraživanja pokazala kako je ta navika dobra za mentalno zdravlje. No, kada je riječ o fizičkom zdravlju, čini se kako to ipak ne bismo trebali raditi. Pokazalo se kako je “pametan” potez ostaviti krevet “razbarušen”, odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja. Razlog su grinje. Te gnjusne, prostim okom nevidljive životinjice uzročnik su alergije i astme.

Hrane se stanicama naše mrtve kože, a toplo okruženje pogoduje njihovom razmnožavanju. Baš onakvo kako je u krevetu, ispod pokrivača. Kako biste ih se riješili, barem jednim dijelom, dobra je odluka ostaviti ” neuredan krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svježem zraku i umrle.  Upravo to podupire i poteze naših majki i baka koje svakom prilikom posteljinu skidaju s kreveta i stavljaju na prozor ili balkon kako bi se “prozračila”.

Ako, kao i mnogi, nemate vremena ujutro tražiti mjesto gdje biste prostrli cijeli pokrivač, a da bude na hladnijem zraku, ostavite posteljinu “neurednu” kako biste se riješili barem dijela grinja, savjetuju stručnjaci i poručuju, ako spavate goli, svakako mijenjajte posteljinu češće, barem dva puta sedmično.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!