Ako vas je između 1978. i 2013. put naveo u Pariz i glasovitu ulicu Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdje stoluju sva važna imena modne industrije, a svjetske bogatašice uživaju u bezbrižnom shoppingu, lako je moguće da ste šetnju nakratko prekinuli pred Hermèsovim izlogom fascinirani nevjerojatnom scenografijom Leïle Menchari

 Ova danas devedesetogodišnja doajenka postavljanja izloga svoju je karijeru u Hermèsu započela još 1961. i otada je za glasoviti brend osmislila više od 130 fantastičnih priča od kojih se mnoge trenutno mogu pogledati u pariškom muzeju Grand Palais. Pod nazivom “Hermès à Tire-d’Aile” – ili u slobodnom prijevodu “Pogled u Hermès” – krije se čarobni svijet ove nevjerojatne umjetnice koja je svojim izlozima pomicala granice i inspirirala konkurente.

Menchari je rodom iz Tunisa, a u Pariz je stigla po završetku studija na tuniškoj Akademiji likovnih umjetnosti. Posao iz snova vrlo je brzo pronašla u jednoj od najpoznatijih modnih kuća gdje su za njene vizualne eskapade i hirove imali mnogo razumijevanja svjesni kako će Mencharine ideje pomoći izgraditi imidž luksuznog i nedostižnog brenda. “Uvijek sam voljela pričati priče, i to je sve što sam u Hermèsu radila,” izjavila je.

Odmah po dolasku u Hermès shvatila je kako je “u njihovim radionicama sve moguće” pa se prepustila mašti i osmislila neke od najzanimljivijih izloga ikad postavljenih. Kompleksne instalacije i rekviziti, poput aluminijskog trojanskog konja ili egipatskih artefakata, nakon izlaganja su revno arhivirani i čuvani sve do danas, a razgledati se mogu sve do 3. decembra ove godine.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!