Bila je Hitchcockova muza, holivudska zvijezda i jedna od najljepših žena svijeta na polovici prošlog stoljeća. Na osamdeset i osmu godišnjicu od rođenja Grace Kelly, prisjetili smo se života monegaške princeze kojoj su se svi divili.

# Nikad nije bila siromašna 

Život nije bajka, a Grace Kelly nije Pepeljuga koja je od siromašne djevojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvero djece u imućnoj porodici s velikim sportskim duhom. Majka Margaret Katherine (Majer) je bila direktorica Physical Eeducation Departmenta pri sveučilištu u Pennsylvaniji, a otac John Brendan Kelly stariji zlatni olimpijac u veslanju koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo s vlastitom građevinskom firmom. 

# Željela je glumiti od najranijeg djetinjstva 

Glumom se željela baviti od najranije mladosti i time iznenadila roditelje koje su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine sama se uputila u New York u potrazi za poslom. Zahvaljujući svojoj atraktivnoj vanjštini povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Broadwayu.

Početkom pedesetih je preselila u Los Angeles gdje je nastupila u nizu uspješnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hitchcoka(“Nazovi M radi ubojstva”, “Prozor u dvorište”, “Drž'te lopova”) čija je bila muza. Oscara za najbolju žensku ulogu dobila je za film “Provincijalka” u režiji Georgea Seatona iz 1954. godine.

# Morala je platiti miraz prije udaje 

Monegaškog kneza Rainiera III. upoznala je na Canneskom filmskom festivalu 1955. godine tokom promocije “Provincijalke”. Iako je knez bio očaran njenom ljepotom i slavom, ona je tada bila u vezi s francuskim glumcem Jeanom-Pierreom Aumontom.

Ubrzo nakon toga počeli su se dopisivati. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni nasljednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posjetio je Grace Kelly, a od oca zatražio njenu ruku.

Obitelj Grace Kelly morala je princu platiti miraz u visini od 2 milijuna dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni zaručnički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, kojeg je nosila i u svojem posljednjem filmu – “High Society”.

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 18. aprila 1956. godine pred tri hiljada zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 milijuna ljudi diljem svijeta na malim ekranima.

# Dobila je vjenčanicu od svog poslodavca

Vjenčana haljina Grace Kelly i danas se smatra umjetničkim djelom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rose od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 švelja tokom tri sedmice, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. stoljeća, koju je krasio besprijekorni smisao za modu. Bez obzira je li birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri hlače i majice za boravak u svom vrtu, sva su njezina izdanja odisala nesvakidašnjom elegancijom. Obožavala je nakit, a posebno svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

# Nepoznati uzrok smrti

Život Grace Kelly tragično je prekinut 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Carlu u svojem automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. Priča se kako je srčani udar bio uzrok smrti, no pojavile su se i mnoge teorije zavjere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Carlu.

Izvor: zadovoljna.hr

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!