Pjesma Eurovizije prvi put održana 1956., je godišnji festival zabavne muzike takmičarskog karaktera s velikim brojem država obuhvaćenim televizijskim prijenosom, u kojem učestvuju izvođači iz zemalja čiji su nacionalne televizijske kuće aktivni članovi Europske radiodifuzne unije.

Naša zemlja, kao nezavisna, nakon raspada bivše Jugoslavije, je na ovom izboru do sada imala različite vrste izvođača. Nekada smo bili presretni zbog izbora, sjedili smo porodično ispred televizora navijajući za našu zemlju, dijelili poene, držali čvrsto stegnute palčeve, no, s godinama je sve to izgubilo čar.

Prisjetimo se nekih od naših predstavnika:

Nezaobilazni Fazla, koji je ratne 1993. godine nastupio s pjesmom Sva bol svijeta. Te godine smo zauzeli 16. mjesto u ukupnom plasmanu.

Godinu nakon te, predstavljali su nas Alma Čardžić i Dejan Lazarević s pjesmom Ostani kraj mene, kada su zauzeli 15. mjesto.

Nakon toga, nizali su se Davorin Popović i pjesma Dvadesetiprvi vijek (1995.), potom Amila Glamočak s pjesmom Za našu ljubav (1996.), dok je godinu poslije ponovo okušala sreću Alma Čardžić s pjesmom Goodbye (1997.).

Jedan od najbolje rangiranih takmičara je duo Dino Merlin & Beatrice koji su s pjesmom Putnici (1998.) zauzeli 7. mjesto.

Nakon ovog veselog dua, neprikosnoveni Nino Pršeš je uzdrmao publiku s pjesmom Hano (2001.), dok je godinu poslije na takmičenje za najbolju evropsku pjesmu otputovala Maja Tatić s pjesmom Na jastuku za dvoje.

Naše pjesme su uvijek bile prilično dobro prihvaćene od strane publike, iako su karijere nekih od izvođača koji su nas predstavljali trajale jako kratko.

2003. godine naša predstavnica je bila Mija Martina s pjesmom Ne brini. Priznajte da i sada znate riječi i ove pjesme 🙂

Možda ponajviše pažnje privukao je Deen koji je 2004. godine imao svoj prvi evrovizijski nastup s pjesmom In the disco.

Nakon Deena, tri plavuše su uzdrmale Kopenhagen. Grupa Feminem i pjesma Call me (2005.) zauzele su 14. mjesto.

Najbolji plasman i usku borbu za titulu najboljeg 2006. godine se borio Hari Varešanović s pjesmom Lejla, no tada nije mogao protiv čudnih gromada iz Helsinkija koji su scenskim nastupom i nevjerovatnim maskama odnijeli pobjedu.

Ruku na srce, nakon razočarenja jer nismo uspjeli da se domognemo trona, svima nam je nakon trećeg mjesta 2006. godine ‘opala’ želja za gledanjem ovog show-a, pa se i slabije sjećamo pjesama.

Predivna Marija Šestić je 2007. godine s pjesmom Rijekom bez imena zauzela 11. mjesto, dok je veseli Laka sa sestrom Lelom godinu nakon Marije s pjesmom Pokušaj ‘pokušao’ da se domogne visoke pozicije, no, kući su se vratili s 10. mjestom.

I naredne godine smo pokušavali, uzaludno, ali su momci koji su nas predstavljali imali sjajne pjesme. 2008. godine fantastični sastav Regina nastupio je sa pjesmom Bistra voda, dok je 2009. godine naš predstavnik bio mlađahni Vukašin Brajić s pjesmom Thunder and Lightning.

Dvanaest godina nakon prvog nastupa, 2011. godine je čarobnjak Dino Merlin predstavio našu zemlju s pjesmom Love in rewind, s kojom je uspio da se domogne 6. pozicije.

Te godine kada je Dino bio naš predstavnik, s njim je u timu bila prelijepa Maya Sar koja se godinu poslije vratila na binu Evrovizije s pjesmom Korake ti znam.

Nakon Maye, napravili smo četverogodišnju pauzu. Što u nedostatku novca, što u shvatanju da je očito uzaludno gurati se sa kvalitetnim pjesmama među ludilo i šalu koje pripreme ostale evropske zemlje.

2016. godine bili smo povratnici u nadi da ćemo ipak ponovo da se borimo kao nekada, kao Hari Varešanović, no, pjesma Ljubav je, koju su izveli Deen, Dalal i Jala Brat, prva je pjesma predstavnica naše zemlje koja se nije ni plasirala u finalno veče.

Bilo kako bilo, važno je učestvovati i prisjetiti se svih nastupa i učesnika do sada!

Autor: Ženski.ba

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!