Ovih dana glavna tema u našoj redakciji bila je koža. Gotovo svaka od nas se žalila na vrijeme, zrak te način na koji to utiče i na naše lice. “Čačkale” smo tako po Facebook-u i otkrile kako se upravo u Srebreniku odvija magija koja nam je potrebna. Predivna mlada djevojka Nerma Kantić oduševila nas je ovim Made in BiH proizvodima od potpuno prirodnih sastojaka. Pročitajte o čemu smo razgovarale sa njom.

 

Kako je nastala ideja za pokretanje Organic Beauty proizvoda i na čemu se zapravo baziraju ovi proizvodi?

Ideja je nastala iz lične potrebe za dobrim sapunom. S obzirom da imam osjetljivu a u isto vrijeme i suhu kožu, bilo mi je jako teško da pronađem odgovarajući sapun. Probala sam, ja mislim, skoro sve sapune od onih najskupljih (za koje inače mislimo da su najbolji) do nekih najobičnijih ali bezuspješno. Tada sam došla na ideju da svoje znanje o ljekovitim biljkama, s obzirom da sam biolog po struci, usmjerim na svoju kožu i da sama napravim sapun po svojoj mjeri. Nakon što sam napravila prvi sapun i počela da ga koristim, ukućani su primijetili pozitivne promjenu na mom licu i sami su željeli da probaju. Tako da sam napravila par sapuna i za njih.

Fotografija korisnika/ce Organic Beauty.

Nakon odredjenog perioda, u razgovoru se nekako provukla ta ideja o plasiranju tih sapuna široj javnosti. Svi moji sapuni koje trenutno pravim se baziraju isključivo na prirodnim i jestivim sastojcima. Naravno, da bi se jedan sapun napravio, i da bi proces saponifikacije bio uspješan potrebno je i par sastojaka koji nisu ‘prirodni’ a to su natrijev hidroksid (NaOH) u narodu poznatiji kao soda za tzv. tvrde sapune koji se mogu koristiti u vodi koja sadrži Mg, Cl, i Ca soli te kalijum hidroksid (KOH) za mehke sapune koji se ne mogu koristiti u tvrdoj vodi.

Kako nastaju i koliko je dug proces nastanka jednog proizvoda iz OB linije?

Kao sto sam već spomenula, sapuni nastaju procesom saponifikacije odnosno hidrolizom masti ili ulja. Procesom hidrolize masti ili ulja se raspadaju pri čemu nastaje glicerin i soli viših masnih kiselina koje u suštini čine sapun.  Proces izrade jednog sapuna traje otprilike sat vremena ali njegov proces sušenja traje 28 dana kako bi sapun bio u potpunosti spreman za upotrebu (iako ga je moguće koristiti i nakon par dana sušenja).  Ono što je zanimljivo jeste da proces pravljenja sapuna je sličan procesu pravljenja kolača, osim što kuharica za sapune mora biti oprezna i poznavati hemijski proces u potpunosti . J Za izradu sapuna nam je potrebno ulje i otopina natrijevog hidroksida što zapravo čini osnovu sapuna. Natrijev hidroskid (soda) otopimo u destilovanoj vodi i pomiješamo sa biljnim uljem po izboru. Nakon sto smo dobili bazu našeg sapuna onda dodajemo sastojke po želji. Ja sam odlučila da se svi moji sapuni pored ulja baziraju na kozijem mlijeku.

Fotografija korisnika/ce Organic Beauty.

Zašto kozije mlijeko? Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je nevjerovatno slična majčinom mlijeku. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 a kada je u pitanju koža najvažniji vitamini za nju su  vitamini iz grupe vitamina B kompleksa. Takodjer, s obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mlijeko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem. Stari Grci kozjim su se mlijekom liječili dok su stari Egipćani u njemu prepoznali potencijal za očuvanje ljepote pa se i sama Kleopatra navodno kupala u kozjem mlijeku te njemu može zahvaliti na svojoj ljepoti.

Proteini kozjeg mlijeka, skup neophodnih hranjivih makrokomponenti koje sadrže mliječne proteine, biljne masti i ugljikohidrate kao što su s vitamin A,B, D i kalcij stimuliše i poboljšava strukturu kože, zaglađuje bore, povećava elastičnost kože, štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, odgađa starenje kože, njeguje i savršeno vlaži kožu.

Fotografija korisnika/ce Organic Beauty.

Ono što bih posebno istakla jeste da je pH kozijeg mlijeka (pH  6,72) najpribližnija pH ljudske kože (pH 5,5) ta samim tim ne narušava njeno prirodno stanje i bakterijsku floru. Industrijski poizvedeni sapuni imaju pH 9 do 10 što je itekako kisela sredina i ozbiljno narušava bakterijsku floru naše kože, te samim tim izaziva bakterijske infekcije u vidu bubuljica i akni. Pored kozijeg mlijeka, dodajem sve prirodne sastojke koji su zapravo jestivi. Sapuni za piling kože su od kafe i cimeta. Sapuni za čišćenje lica sadrže prirodne antiseptike kao što su ruzmarin i lavanda itd.

Fotografija korisnika/ce Organic Beauty.

Šta je važno da dame znaju kada je njega njihovog tijela i lica u pitanju?

Najvažnije je da poznaju svoju kožu. Ukoliko imaju npr. masnu kožu ne smiju koristiti sapune ili kozmetičke proizvode koji su na bazi ulja jer će na taj način samo pojačati stvaranje sebuma, kojeg masna koža već u velikim količinama proizvodi. Pravilna njega je zapravo tajna lijepe kože. Moramo dati našoj koži ono što joj je potrebno i ona će odmah biti ljepša i nježnija. Ukoliko ne znamo koji nam je tip kože možemo tu nedoumicu riješiti kod dermatologa.

Takodjer, izuzetno je važno da proizvodi koje koristimo za njegu kože i lica budu prirodni jer svi industrijski proizvodi remete bakterijsku floru naše kože i samim tim mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kao i ubrzanog starenja kože. Takodjer, šminka može imati negativan uticaj na našu kožu. Malo ću se našaliti pa ću reći da mi industrija djeluje kao jedan začarani krug. Prvo nam plasira proizvod koji nas uljepšava, trenutno, medjutim na dugoj stazi je upravo suprotno. Nakon toga, dolazi proizvod koji treba da popravi ono što je prethodni narušio itd.  Sa prirodnim proizvodima je potpuno drugačije i vjerujem da svi oni koji su jednom okusili čar prirodnih proizvoda dijele moje mišljenje.

Kako skeptike uvjeriti da su prirodni proizvodi zaista drugačiji od standardnih proizvoda prepunih hemije? Šta je to što ih zaista izdvaja za one koji ne znaju?

Svi znamo da je koža naš najveći organ te da ima zaštitnu funkciju. Medjutim, skeptici a i svi ostali bi trebali  znati da  sve što stavimo na kožu vrlo brzo se upija i apsorbira te ulazi u krvotok i širi se cijelim tijelom.  Zamislite samo, sve što stavimo na našu kožu ulazi u naš krvotok. Meni je ta činjenica bila dovoljna da predjem na prirodnu kozmetiku. Industrijski proizvodi su puni hemikalija koji ne samo da štete našoj koži, nego mogu biti i uzročnici brojnih bolesti, a neki sastojci su čak i kancerogeni.

Ono što prirodne proizvode izdvaja jeste činjenica da su sigurni, bez prisustva vještačkih materija i hemijsko-sintetičkih pesticida. Izdvaja ih činjenica da su napravljeni od jestivih sastojaka, tako da kada se sapun od domaćeg kozijeg mlijeka i domaćeg meda preko kože apsorbuje i uđe u naš krvotok samo može pozitivno uticati na naš organizam a nikako negativno.

Koji je Nermin omiljeni proizvod?

Moj omiljeni proizvod je sapun od kafe i kozijeg mlijeka kojeg koristim za piling a za svakodnevnu upotrebu koristim sapun od čokolade, kozijeg mlijeka i bademovog ulja. U kombinaciji ova dva sapuna su zaista savršenstvo. Za kupanje/tuširanje mi je lavanda najdraža jer djeluje umirujuće i opuštajuće na organizam.

Kako dame mogu doći do Vaših proizvoda?

Dame, ali i naša gospoda takodjer J mogu vrlo lako doći do mojih proizvoda. Klikom na facebook stranicu Organic Beauty mogu dobite sve potrebne informacije. Također mogu naručiti sapun posebno za sebe po svojoj želji i željenim sastojcima.

Šta je za Nermu ljepota?

Za mene je ljepota je spoj unutrašnje i vanjske ljepote. Danas u moru kozmetičkih proizvoda, društvenih mreža na kojima možemo naučiti kako se savršeno našminkati , je vrlo lako biti fizički lijep i privlačan. Međutim ukoliko osoba ne posjeduje unutrašnju ljepotu, koja se ne može našminkati niti odglumiti, uzaludna je ta fizička ljepota.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!