Rastave su, nažalost, postale dio svakodnevice i sažalijevajući i one koje znamo i ne znamo, ne možemo se ne zapitati, pa zašto?

Esther Perel, psihoterapeutkinja i autorica bestselera “The State of Affairs”, tvrdi kako se i sretni i nesretni parovi susreću s istim problemima. Ono što definira hoće li veza napredovati ili završiti jest kako je par međusobno povezan. Ako se partneri obraćaju jedno drugome ljubazno, s razumijevanjem i suosjećanjem, tada mogu sve preživjeti. No, ako su uvijek spremni za svađu i sumnjaju jedno u drugo, tada brak neće dugo potrajati.

Esther Perel, kaže kako radi s različitim parovima, a otkriva najčešće razloge za razvod braka.

1. Nevjera

Prijevara je jedan od vodećih razloga za raspad braka. I ne radi se ovdje samo o fizičkom varanju već i o emocionalnim prijevarama. Psihoterapeutkinja napominje kako zna za mnoge afere koje su se dogodile upravo zbog društvenih mreža (povezivanje sa starim ljubavima).

2. Novčani problemi

Novac sam po sebi ne uzrokuje razvod braka. No, život u siromaštvu može biti jako stresan, a financijski stresor može dovesti do svađa koje znaju završiti razvodom. Razlike kako trošimo ili štedimo novac također mogu biti uzrok razmirica. U moderno vrijeme, i sve veći broj iznimno uspješnih žena (uspješnijih od bračnog partnera) može dovesti do trzavica u braku.

3. Ovisnosti

Ovisnosti su čest razlog za razvod i pri tome ne govorimo samo o ovisnosti o alkoholu, već i o poslu, seksu…

4. Izvanredne okolnosti

Esther Perel kaže kako je svjedočila raspadima najboljih brakova i to zbog dijagnoze raka ili smrti djeteta. Ovakvi stresori mogu baciti na koljena i najjaču osobu. No, tvrdi, kako zdravi parovi mogu preživjeti ovakve situacije ukoliko poštuju partnerove potrebe i metode tugovanja.

5. Nekompatibilnost

On se želi preseliti, ona ne želi. Ona je katolkinja, on nije… Ovo su definitivno stvari koje bi se trebali razriješiti prije braka jer u suprotnom brak neće završiti dobro. Dobra je ideja i porazgovarati sa stručnjakom vezano za ove teme. No, psihoterapeutkinja napominje kako ovakve stvari treba razumjeti i razgovarati s partnerom ljubazno, a ne s dozom ljutnje.

6. Nepremostive razlike

Jednostavno rečeno, ne funkcionirate, nema nade, postoji previše razlika… Ako osjećate da bi se vaš brak mogao raspasti, ali isto tako smatrate kako ima nade da uspijete, potražite bračno ili individualno savjetovanje koje bi vam doista moglo spasiti brak.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!