Početkom mjeseca počinje i pokret “Movember” kojemu je cilj informirati muškarce o bolestima koje ih pogađaju i zbog kojih često umiru mladi.

Movember se obilježava simboličnim puštanjem brkova. Pokret je 2003. godine potaknula australska nevladina organizacija Movember Foundation. Movember se prometnuo u globalni pokret, a cilj mu je do 2030. godine za 25 posto smanjiti broj muškaraca koji prerano umiru.

U 13 godina otkad je osnovana, organizacija je provela više od 1.200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i sretnije. Muškarce tako informiraju o raku prostate i testisa te psihičkom zdravlju i prevenciji samoubojstava. Rak prostate najzloćudniji je oblik bolesti koja pogađa mušku populaciju.

Prepoznati se može po češćem mokrenju ili zadržavanju urina, boli pri uriniranju, poteškoćama pri postizanju erekcije, smanjenom količinom ejakulata, bolnom ejakuliranju te prisutnosti krvi u urinu ili sjemenu. Kako bi ga na vrijeme otkrili, preporučuje se da muškarci u svojim četrdesetima počnu s redovitom provjerom vrijednosti PSA – tumorskog biljega za prostatu.

Naime, ovu bjelančevina stvaraju stanice prostate pa njezine povišene vrijednosti ukazuju na moguće patološke promjene. Ponekad se ne radi o raku prostate već problem može biti povećanje prostate, upala ili adenom prostate. Rak prostate uspješno se liječi detektira li se u početnoj fazi.

Najčešće se otkrije da je rak lokaliziran, odnosno ograničen na prostatu ili blago proširen. Iz toga razloga, ranom dijagnostikom moguće je prevenirati pogoršanje bolesti. Stopa preživljavanja muškaraca kojima je rak prostate otkriven u ranoj fazi iznosi 99 posto kroz petogodišnji period.

Šta mi možemo uraditi za naše muškarce:

  • Podsjetimo ih da moraju ići na preglede
  • Budimo uvijek njihova podrška
  • Pokažimo im da su nam privlačni šta god da se desi
  • ZAVOLIMO njihove brkove ovog mjeseca 🙂

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!