Rak jajnika često je smrtonosan jer se dijagnoza postavi prekasno.

To ne čudi jer u ranom stadiju ova bolest gotovo i nema simptoma, a u uznapredovalom su stadiju simptomi nespecifični. U SAD–u je rak jajnika po učestalosti drugi ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena), a i najsmrtonosniji (1% žena umire od njega). Ova vrsta raka peti je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom u žena.

Posljednje istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da tek 1 posto žena zna prepoznati česti simptom raka jajnika. Riječ je o češćoj potrebi za mokrenjem.

Ovo je zabrinjavajući podatak s obzirom na to da je rak jajnika jedan od najčešćih vrsta raka kod žena, a u UK svaki dan od njega umre 11 žena.  Žene koje su sudjelovale u istraživanju većinom nisu znale prepoznati simptome raka jajnika. Samo jedna od pet žena povezivala je abdominalnu bol kao jedan od simptoma, tri posto njih znalo je da je simptom i stalni osjećaj sitosti, a 21 posto ispitanih žena znalo je da je i nadutost simptom raka jajnika.

Postavljanje dijagnoze obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumorskih biljega, karcinomskog antigena 125. Dijagnoza se postavlja histološkom pretragom.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!