Maja Milinković bila je među istaknutim sudionicima prvog televizijskog muzičkog talent showa. 

Prije devet godina prvi put je čula portugalski fado i bila je potpuno očarana, a danas je jedna od fado zvijeda u Portugalu.

Maja je za Novi.ba govorila o svom životu u Lisabonu, o albumu koji je promovisala u februaru ove godine, a otkrila je tajnu svoj uspjeha.

Već sa 15 godina imali ste svoj rock – bend, a javnosti ste poznati kao jedna od finalistkinja prvog OBN Music  Talent Showa, kada ste zapravo zavoljeli muziku i da li ste zadovoljni onim što ste do sada postigli, te da li biste možda nešto promijenili? 

Muzika je moja prva ljubav, otkada znam za sebe volim muziku, u mojoj kući se njegovala  muzika i pjevalo se kada bi se okupljali za rođendane i druge proslave. Moj deda je volio festivale i muzičke filmove, tako da sam sa njim to sve pratila, on je prvi i prepoznao moj talenat i podsticao me da ga razvijam. On  je svirao usnu harmoniku.

Nekoliko puta ste izjavili medijima da kada ste prvi put čuli fado, da ste bukvalno bili očarani, zbog čega je ovaj muzički pravac tako poseban i koja je Vaša omiljena fado pjesma? 

Fado je poseban jer njegova esencija je emocija, fado pjevač je dobar fado pjevač ako vam je u stanju transmitirati emociju, naježiti vas, probuditi zaspale emocije. Fado je katarzičan, umjereno strastven, sa veoma lijepim poemama koje se bave filozofijom postojanja i fenomenom sudbine, kao i ljubavi – uzvišenog stanja duše. Omiljena fado pjesma mi je ona koja u tom trenutku pjevam. Sve ih volim i svaka budi posebna stanja i ima svoje “boje” .

Danas živite u Portugalu, kako je izgledao Vaš prvi susret sa Portugalcima, te da li je bilo teško prilagoditi se životu u ovoj zemlji i šta Vam najviše nedostaje iz BiH? 

Portugalci su topao, gostoprimljiv i miran narod. Portugal je prelijepa zemlja sa jako ugodnom klimom. Ishrana se uglavnom svodi na ribu i morske plodove. Sve mi to godi. Iz BiH mi nedostaje mnogo toga, ali s vremenom čovjek nauči živjeti sa tim. Obavezno posjećujem rodno Sarajevo barem dva puta godišnje. Zahvaljujući socijalnim mrežama i internetu pratim sva dešavanja i osjećam da ipak nismo tako daleko.

Svoj album “Fado é sorte” promovirali ste  u februaru ove godine, da li trenutno radite na nekim projektima, te koji su Vaši planovi za budućnost?

Da, u pripremi je novi projekat ali o tome ćemo kada bude vrijeme za to, uglavnom mogu reći da uživam u pripremama i skoroj realizaciji.

Ostavarili ste zavidnu karijeru, šta je po Vama formula uspjeha? 

Mnogo je faktora tu uključeno, ali najvažniji od svih jeste da zaista morate voljeti to što radite, jer ljubav je sveobuhatna i ona ne zna za prepreke već samo za rješenja, neiscrpna je i nadasve motivirajuća. Voljeti je također glagol koji od vas iziskuje akciju.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!