Za mnoge od nas, kafa je dio naše svakodnevne jutarnje rutine. Bilo da je spremamo sami ili pokupimo putem u omiljenom kafiću, šolja dobre kafe ujutro donosi nam onaj magični boost energije. Iako je kafa tokom godina poprimila brojne uloge i postala veliki dio naše svakodnevice, o utjecajima omiljenog toplog napitka na naše zdravlje neprestano se raspravlja. Neka od istraživanja predlažu smanjenje unosa kafe, dok drugi ističu njene pozitivne efekte poput njenog anti-age djelovanja.

Bilo da vjerujete u jedno ili nijedno istraživanje, ono koje će možda htjeti uzeti u obzir je utjecaj kafe na vašu prehranu. Ako vam je teško održati zdravu i uravnoteženu prehranu, vaša jutarnja kafa je možda jedan od razloga.

Kako kafa utječe na našu prehranu? Ispijanje kafe mijenja doživljaj okusa. Iako ćemo nerijetko prvu jutarnju kafu popiti uz slatki doručak, rijetko ćemo cijeniti slatki okus našeg doručka što će u nama probuditi dodatnu želju za slatkim u nastavku dana. Ako kafa na početku dana promijeni vašu percepciju okusa i hranu učini manje slatkom, tokom dana svako će imati potrebu za unošenjem više šećera. Kako je kafa za mnoge svakodnevni ritual, takav njen utjecaj može rezultirati lošom prehranom.

Kako bi zavarali svoju okusne pupoljke i zadržali svoj omiljeni jutarnji ritual, testirajte ih uz pomoć slane hrane. Umjesto slatkog kroasana, uz šolju jutarnje kafe birajte orašaste plodove, kuhana jaja ili sendvič sa sirom. Osim što će pomoći vašim okusnim pupoljcima i smanjiti želju za slatkim tokom dana, takav odabir donosi odličan izvor hranjivih sastojaka koji će pomoći vašem tijelu i umu da se pripreme za dan pred vama. Kada govorimo o popodnevnoj kafi, posmatrajte je kao snack sam za sebe, umjesto kombinovanja sa slatkim pecivom ili kolačem.

Izvor: Journal.hr

Komentari

Komentari

Nema više članaka