Stoljećima unazad, puder je služio kako bi poboljšao izgled tena, čineći ga ili iznimno svijetlim ili preplanulim, bez obzira na modne trendove tih vremena.

Kao kozmetički proizvod prvi put se pojavljuje u drevnom Egiptu nakon što je kraljica Kleopatra upotrebljavala puder kao bazu prije stavljanja ostatka drastičnog make-upa.

Iznimno svijetla put bila je znak pripadnosti visokom društvenom sloju s obzirom na to da bogate žene nisu trebale raditi te stoga nisu bile izložene suncu i tamnjenju. Ako se ipak ten osunčao i dobio boju, Egipćanke su to prekrivale brojnim slojevima pudera kako bi zadržale svoju poziciju na društvenoj ljestvici.

Tada se puder izrađivao od brojnih egzotičnih sastojaka, a jedan od zanimljivijih je svakako krokodilski izmet, koji je bio osnova pudera koji je koristila Kleopatra osobno.

Za vrijeme starog Rima, žene su upotrebljavale kombinaciju mljevene krede  i gline koja je bila iznimno toksična i štetna za zdravlje, ali su unatoč opasnosti tako prekrivale svoje nedostatke.

U Aziji je bijela put oduvijek bila znak aristokracije i visokog staleža, jednako kao i unutarnje ljepote i plemenitosti te stoga ne čudi kako puderom ne prekrivaju samo lice nego svaki izloženi dio tijela, od dlanova i stopala preko cijelog vrata i dekoltea. U tim zemljama se puder najčešće i danas izrađuje od rižinog brašna.

U Europi se puder kao šminka pojavljuje u 16. stoljeću zahvaljujući kralju Luju XV. koji je popularizirao puder na samom dvoru. Uz bijelu put i iznimno ružičaste obraze, rođen je prvi make-up trend povezan s puderom u Europi. Nedugo nakon toga, puder dobiva na svojoj popularnosti i nose ga podjednako žene i muškarci.

Svoj oblik puder u kamenu kakvog poznajemo danas dobiva u 20. stoljeću zahvaljujući Heleni Rubenstein i Elizabeth Arden koje su prve započele s manufakturom i ponudom pudera u cjenovno pristupačnim kategorijama.

Danas u svakoj drogeriji imamo na raspolaganju brojne pudere u još više oblika. Tekući, u kamenu, u prahu, koji god poželite, a ujedno su se pojavile i brojne BB i CC kreme koje su preuzele ulogu pudera.

Ipak, žene često griješe s odabirom pudera za vlastiti tip kože i tena. Iznimno je bitno prilagoditi teksturu i boju pudera vlastitoj koži.

 

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!