Tih dana se svađam sa sobom i sa drugima. Tugaljiva sam. Umijem preplakati događaje od prije osamnaest godina koji nit su za plakanje nit bih ih se sjetila u normalnim okolnostima. Razvodim se od muža. Napuštam sve i odlazim u Ameriku, u kojoj nit imam kod koga da odem, nit imam para za kartu. Ali, eto, ja kao odlazim, jer mi je dosta svega. Spava mi se. Sladoled jedem velikom kašikom. Prejedam se. Dekoncentrisana sam. Bole me mišići. Bauljam. Žalim neke ljude. Žalim sebe.

U posljednje vrijeme, iako su rekli da se dosta toga reguliše nakon porođaja, čini mi se da „ove dane“ osjećam intenzivnije nego prije. Ne traju dugo, Bogu hvala. A, opet sasvim dovoljno da me prilično iscijede.

Moja baba bi rekla: „Šta ti je to PMS, u naše vrijeme toga nije bilo?!“

O čemu je riječ?                                             

Predmenstrualni sindrom ili PMS predstavlja skup fizičkih i emocionalnih promjena koje se javljaju prije menstruacije, a to su promjena raspoloženja, depresivna raspoloženja, uznemirenost, razdražljivost, plačljivost, glavobolja, slaba koncentracija, letargija, bol u grudima, grčevi.

Pored toga mogu se javiti i fizičke promjene koje mogu biti: porast tjelesne težine, nadutost, zadržavanje tečnosti, osjetljivost dojki, slabost, muka, povraćanje, proliv, zatvor, promjene na koži i problemi sa disanjem. Ovi simptomi mogu nastati u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa i najčešće iščezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Tegobe nisu uvijek iste, a stres može dovesti do povećanja tegoba.

Stručnjaci procenjuju da čak 90% žena tokom reproduktivnog perioda života iskusi od 150 različitih fizičkih ili emocionalnih simptoma koji prate predmenstrualni sindrom.

Ako i vi muku mučite sa PMS-om, nepoznatim našim bakama, i savršeno poznatim našim partnerima, pročitajte šta vam može pomoći u ublažavanju tegoba. Imajte na umu da nijedan tretman nije primjenjiv na sve žene, možda ste i sami već probali razne metode i vjerovatno ćete morati još raznih ako niste otkrili šta vašem tijelu prija.

Na tegobe koje nastaju u PMS-u, prije svega, treba djelovati preventivno. Da bi se ublažili ovi simptomi treba nedjelju dana prije menstruacije pojačati unos kalcijuma, a smanjiti unos šećera, kofeina i soli, jer unošenjem ovih sastojaka pojačavaju se i produžavaju grčevi.

Kalcijum treba unositi preko mlijeka, jogurta i zelenog povrća. Istraživanje naučnika s Univerziteta Kolumbija pokazalo je da se unošenjem 1.000 miligrama kalcijuma dnevno znatno ublažavaju predmenstrualni umor, želja za hranom i depresija. Ova količina kalcijuma nalazi se u tri velike čaše mlijeka.

Zatim treba piti čaj od kamilice koji dokazano ublažava menstrualne grčeve kao i napetost u tijelu u tom periodu. Dobri su i čajevi od mente, đumbira i lista maline.

Jedite zdravu hranu, uključujući voće, povrće i hranu sa puno vlakana. Jedite puno složenih ugljenih hidrata zbog veze PMS-a i nivoa serotonina u mozgu. Ovas, crni hljeb i integralne žitarice će povećati nivo serotonina.

Jedite manje i češće jer to stabilizuje šećer u krvi i može da napravi veliku razliku pošto upravo on utiče na hormone. Nemojte preskakati doručak, jer ćete izbjegavanjem doručka smanjiti nivo šećera u krvi zbog čega ćete biti dodatno ćudljivi, razdražljivi, nervozni…

Jedite grah, orahe, sjemenke, ili uzmite komad crne čokolade sa što većim procentom kakaoa. Na ovaj način ćete nadoknaditi potrebu za magnezijum koja je izražena tokom ovih dana.

Uz to, obezbijedite sebi i činiju integralnih žitarica prije spavanja koja će održati stabilni nivo šećera tokom noći.

Izbjegavajte kofein i alkohol jer će vam samo podići tačku nervoze do maksimuma.

Kad grčevi počnu, istuširajte se toplom vodom. Ako to ne bude djelotvorno stavite termofor sa toplom vodom na stomak. Duboko dišite i opustite se uz laganu muziku. Pomaže i masaža donjeg dijela leđa jer se u tom periodu često javlja i bol leđima. Umjesto da ležite lagano šetajte, ali pazite dugo stajanje može pojačati napetost u donjem dijelu leđa.

I naravno, izbjegavajte stresne situacije, jer zaista vam nije u interesu da idete na izvorište lave.

Sretno!

Izvor: luftika.rs

 

 

 

Komentari

Komentari

Nema više članaka